ŠOJGU, PRIGOŽIN ILI NEŠTO TREĆE? Razotkrivena glavna Putinova dilema nakon pirove pobede u Soledaru: Ovo je kraj Vagnera?

Autor:

Svet

16.01.2023

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predstoji težak zadatak i moraće da uravnoteži suprotstavljene interese svih onih snaga koje participiraju u invaziji na Ukrajinu. Tako, barem, tvrdi zapovednik paravojnih jedinica iz Donbasa, osuđen terorista Igor Girkin.

ŠOJGU,  PRIGOŽIN ILI NEŠTO TREĆE? Razotkrivena glavna Putinova dilema nakon pirove pobede u Soledaru: Ovo je kraj Vagnera?

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska saopštila je u petak da je zauzela grad Soledar, što bi teoretski trebalo da omogući da napreduje prema gradu Bahmutu, nešto južnije, gdje su se mjesecima vodile i vode žestoke borbe.

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin kasnije je, u posebnom obraćanju, utvrdio da Soledar nije zauzela ruska vojska nego da je zauzimanje grada rezultat napora pripadnika njegove grupe, prenosi Jutarnji list.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Rusko ministarstvo odbrane prvo nije priznalo ulogu privatne vojne kompanije u osvajanju Soledara da bi se na kraju povinovali pritiscima Prigožina. Borba oko toga ko će preuzeti zasluge za navodno napredovanje i dalje traje.

Girkin je na svom kanalu Telegram utvrdio da postoji "akutni sukob" između nezvaničnih invazijskih snaga (čitaj Vagner) i tradicionalnog ruskog vojnog komandovanja. Istakao je i da je takva dinamika u ratnom vihoru "potpuno neprihvatljiva".

Girkin je na svom kanalu društvenog medija Telegram ustvrdio da postoji "akutni sukob" između nazvaničnih invazijskih snaga (čitaj Vagner) i tradicionalnog ruskog vojnog zapovedništva. Istakao je i da je takva dinamika u ratnom vihoru "potpuno neprihvatljiva".

Takođe ističe da najveću opasnost za operacije grupe Vagner u Ukrajini predstavlja načelnik ruskog Glavnog štaba Valerij Gerasimov, koji je unapređen na mesto zapovednika čitave ukrajinske kampanje.

Navodno Gerasimov i ministar obrane Sergej Šojgu žele da raspuste Vagner grupu, a plaćeničke trupe da inkorporiraju u regularnu rusku vojsku.

Tako bi se uklonili svi oni koje Šojgu i Gerasimov ličnp smatraju političkim neprijateljima, ističe Girkin.

Prema istraživanjima Instituta za proučavanje rata, Girkinovi komentari ujedno i razotkrivaju veliku Putinovu dilemu. S jedne strane, ostaviti Vagner u ratu, s druge, ukloniti Prigožina i eliminisati njegov sve veći politički uticaj.

Poslednji slučaj ojačao bi poziciju tradicionalnog ruskog vojne komande, a najviše Sergeja Šojgua, ruskog ministra odbrane. Međutim, Šojgu, to je sigurno, ne kotira dobro unutar Putinovog unutrašnjeg kruga, kaže Girkin.

Kako bi izgledao izlaz iz ove situacije?

Prema Girkinu, Putin bi morao prestati s praksom distanciranja od vojnih neuspeha u Ukrajini i "lično prihvatiti ulogu vrhovnog komandanta."

- Predsednik već 11 meseci tvrdoglavo izbegava ličnu odgovornost - piše Girkin, dodajući da će Putin uskoro morati da bira između Prigožina, Šojgua - ili preuzimanja stvari u svoje ruke.

Institut za rat pritom ističe da bi Putinovo odugovlačenje u pokušaju postizanja ravnoteže između ova dva faktora "moglo ozbiljno da utiče na njegovu moć."

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading