ČELIČNI DŽINOVI SA ZAPADA: Ovo su karakteristike Leopada 2 i Abramsa, američki tenk IMA JEDNU MANU! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.01.2023

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pišu strani mediji, Moskva namerava da pokrene značajnu novu ofanzivu u narednim mesecima.

ČELIČNI DŽINOVI SA ZAPADA: Ovo su karakteristike Leopada 2 i Abramsa, američki tenk IMA JEDNU MANU! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc pristao je da pošalje borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu.

Vest dolazi usred izveštaja da je Vašington takođe spreman da pošalje desetine tenkova M1 Abrams na ukrajinske linije fronta.

Kao i Nemačka, Sjedinjene Države su oklevale, prenosi Al Džazira.

Republika

Foto: Profimedia

Leopard 2

 

Dok je Berlin bio zabrinut zbog eskalacije rata, Vašington je naveo izazove u vezi sa logistikom i održavanjem sa kojima bi se Ukrajinci mogli suočiti ako bi primili Abrams.

Oba oklopna vozila smatraju se najsavremenijim i snažnija su od mnogih tenkova iz sovjetskog doba koje su postavljale i ruske i ukrajinske snage.

Republika

Foto: Profimedia

Abrams M1

 

- Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci - rekao je za Al Džaziru Sidni Fridberg, urednik digitalnog časopisa Breaking Defence.

Leopard 2 je prvi put proizveo Kraus-Mafei 1979. godine za nemačko Ministarstvo odbrane.

U službi su vojski Austrije, Kanade, Čilea, Danske, Finske, Nemačke, Grčke, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Singapura, Švajcarske, Švedske, Španije i Turske.

Prvi tenk M1 proizveo je General Dinamics Land Sistems (GDLS) 1978. godine i isporučen je američkoj vojsci 1980. godine.

- Veoma su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićen od svega što su Sovjeti izgradili, ili bilo šta što Rusi trenutno imaju - rekao je Fridberg.

Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor.

 

 

Leopard 2 ima dizel motor MTU MB 873, koji je mnogo lakši za održavanje i koji se više koristi širom Evrope, dok Abrams koristi snažniji i složeniji turbinski motor.

Prema Fridbergu, pošto se tenkovi Abrams znatno manje koriste širom Evrope, Ukrajina će možda imati problema da se nosi sa logističkom infrastrukturom kao što je nabavka rezervnih delova, skladištenje i opšte održavanje. Tenk za četiri osobe takođe će zahtevati dodatnu obuku o složenoj mehanizaciji.

Ruski ambasador u SAD rekao je da bi moguća isporuka tenkova Abrams Kijevu od strane Vašingtona bila "još jedna očigledna provokacija" protiv Moskve i da bi Zapad zažalio zbog "zablude" da Ukrajina može da pobedi na bojnom polju.

Zašto su tenkovi važni za Ukrajinu?

Prema Aleksu Gatopulosu, odbrambenom analitičaru, glavni borbeni tenkovi najnovije generacije su od vitalnog značaja za Ukrajinu ako želi da probije rupe u ruskim odbrambenim linijama i povrati teritoriju koju su ruske snage zauzele u prvim nedeljama invazije.

Južna Ukrajina je ravna i idealna rezervoarska teritorija. Rusija gradi nizove rovova i utvrđenih bunkera kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje u toj oblasti.

U ukrajinskoj ofanzivi, tenkovi zajedno sa trupama zaštićenim borbenim vozilima pešadije poput američkog Bredlija, nemačkog Mardara, pa čak i BMP-2 ruske proizvodnje, napredovali bi.

Leopard 2 tenkovi: Kakvi su i zašto ih Ukrajina želi?

Karakteristike:

Leopard 2 je glavni borbeni tenk nemačke proizvodnje sa dometom od oko 500 km (311 milja). Prvi put je ušao u upotrebu 1979. godine i ima maksimalnu brzinu od 68km/h (42mph), piše Gardijan.

Leopard 2 smatra se jednim od najuspešnijih izvoznih produkata nemačke vojne inustrije. Tenk se nalazi skoro u većini članica NATO, a poseduju ga i dve zemlje koje pretenduju na članstvo Finska i Švedska. Tenk je napravljen kao odgovor na pretnju sovjetskih tenkova.

 

 

Namena: borba protiv tenkova i drugih oklopnih sredstava. Posada: 4 člana komandir, nišandžija, vozač i poslužilac. Performanse: težina 62,5 do 65,7 tona u zavisnosti od dodatnog oklopa na tenku, dužina 7,8 m, širina 3,42 m, visina 2,25 m.

Glavno oružje: glatkocevni tenkovski top od 120 mm. Pomoćno naoružanje: po dva mitraljeza MG-3 i FN MAG Brzina: 70 km/h Cena: do 15 miliona evra

Zašto ih Ukrajina želi?

Ukrajina je rekla da ima hitnu potrebu za težim oklopnim naoružanjem u svom ratu protiv ruske invazije. Kijev ima ograničenu dostupnost tenkova, većinom iz sovjetskog ili postsovjetskog doba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Leopard 2

 

Pored toga što ističu svoje uverenje da Moskva namerava da pokrene značajnu novu ofanzivu u narednim mesecima, Kijev i mnogi njegovi saveznici veruju da će se rat brže završiti ako Rusija bude poražena na bojnom polju u ukrajinskoj sopstvenoj kontraofanzivi koju treba da povuče ruska okupirana teritorija.

Abrams M1 tenkovi

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznese ih svojim topovima, a zatim ubrza. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može da pređe i do 1,2 metra duboku vodu.

Zašto Ukrajina želi američki M1 Abrams?

Kijev je zamolio svoje partnere da pošalju zapadne teške borbene tenkove koji bi mogli da igraju u njegovu korist na linijama fronta, gde je sukob u velikoj meri stagnirao poslednjih meseci. Američki glavni borbeni tenk, u upotrebi od 1980. godine, među najmoćnijim je na svetu. U modernim verzijama vozila, slojevi oklopa od osiromašenog uranijuma pružaju značajnu zaštitu onima koji su unutra, prenosi Vašington post.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da je Ukrajini potrebno teško oklopno vozilo dok proširuju obuku ukrajinskih snaga za borbu protiv ruskih trupa na istoku zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ove nedelje je okarakterisao isporuku tenkova i drugih oklopnih vozila kao „hitnu“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Abrams M1

 

Očekuje se da će ruske snage započeti novu ofanzivu na proleće, a Ukrajina ima za cilj da pokrene sopstvenu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju koju je okupirala Rusija.

Tenkovi će biti od ključne važnosti da se Ukrajina dobije prednost, kažu zvaničnici u Ukrajini i partnerskim zemljama, posebno pošto saveznici obučavaju ukrajinske snage da izvode manevre „kombinovanim oružjem“ protiv ruskih snaga ukopanih duž linije fronta na istoku.

 

 

Glavni borbeni tenkovi su teži i moćniji od borbenih vozila pešadije koje Ukrajina trenutno koristi ili će uskoro dobiti. Predviđeno im je da angažuju druge tenkove i probiju neprijateljske linije. Njihove staze su napravljene za kretanje po otvorenom terenu, slično pejzažu u istočnoj Ukrajini, navodi Vašington post.

Karakteristike: 

Težina: do 66,8 tona

Glavno oružje: top s olučenom cevi od 105 mm ili glatkocevni tenkovski top od 120 mm
Pomoćno naoružanje: teški mitraljez M-2 i dva mitraljeza M--240

Brzina: do 72 km/h

Cena: do devet miliona dolara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maki

26.01.2023 18:34

Odličan teks