RASPOREĐENE SNAGE U KOMŠILUKU: U Rumuniji preko 5.000 američkih i drugih savezničkih vojnika, stigli i AVAKS-i

Autor:

Svet

24.01.2023

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovni zadaci u Rumuniji za 101. diviziju su odbrana obale Crnog Mora.

RASPOREĐENE SNAGE U KOMŠILUKU: U Rumuniji preko 5.000 američkih i drugih savezničkih vojnika, stigli i AVAKS-i

Foto: Tanjug/AP

Vojska SAD

Ukupne snage NATO i SAD u Rumuniji trenutno broje više od 5.000 vojnika sa oklopnim, vozilima, tenkovima, artiljerijom, sistemima za PVO i borbenom avijacijom koja je nedavno ojačana i AVAKS avionima. To je najbrojnije prisustvo savezničkih trupa u ovom delu Evrope. 

Najveći broj ljudi u Rumuniji imaju Amerikanci. Reč je o 4.000 vojnika iz elitne 101. vazdušno-desantne divizije i drugih pratećih jedinica, a tu je i NATO borbena grupa sa 1.000 vojnika i 150 letača i tehničara iz Italije. Od sredine januara u Rumuniji su i avioni AVAKS Severnoatlantskog saveza, prenosi Balkansec.net.

Za dva meseca, planira se zamena američkih snaga s tim da će nova rotacija takođe doći iz 101. divizije. Američki zvaničnici navode da je osim osnovnog zadatka podrške saveznicima iz NATO i odvraćanja Rusije od agresivnih akcija, pripadnici vojske mogu da steknu dragocena iskustva. 

Osnovni zadaci u Rumuniji za 101. diviziju su odbrana obale Crnog Mora, što bi prema američkim procenama, bilo važno i u sličnim operacijama, ali u Aziji, na mestima potencijalnih sukoba Kine i Tajvana.

Kontigent američke vojske čine pripadnici 2. brigade 101. vazdušno desantne divizije, sa oklopnim vozilima JLTV i Hamvi, vučnim haubicama M-119 kalibra 105 i M777A2 kalibra 155 milimetara, ojačani borbenim helikopterima AH-64 Apač, CH-47 Činuk i UH-60 Blek Hok.

Američka 101. divizija je na svom Tviter nalogu objavila i da se u Rumuniji izvodi redovna obuka, odnosno vazdušno-desantni kurs za nove vojnike koji su stupili u jedinicu neposredno pre dolaska na istočne granice NATO.

Najnovije pojačanje za NATO u Rumuniji su avioni E-3 Sentri, poznatiji kao AVAKS, namenjen za vazdužno osmatranje javljanje i navođenje, koji su stigli 17. januara sa osobljem koje broji oko 180 ljudi.  AVAKS je zajedničko vlasništvo NATO-a još od kraja 70-ih godina prošlog veka, ali je formalno registrovan u Luksemburgu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading