SVE VIŠE ŽENA BIRA VOJNI POZIV! U Vojnu gimnaziju upisano više devojčica nego dečaka!

Autor:

Vesti

24.01.2023

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ministarstvu odbrane Srbije je oko 54 odsto žena.

SVE VIŠE ŽENA BIRA VOJNI POZIV! U Vojnu gimnaziju upisano više devojčica nego dečaka!

Foto: Profimedia

U Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u poslednja dva upisna roka upisano je više devojčica nego dečaka, što dokazuje da je je vojni poziv sve popularniji i privlačniji ženama u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva odbrane, broj upisanih devojčica u te dve srednje škole bio je veći i u septembru 2021. i 2022. godine a broj pripadnica lepšeg pola veći je, sveukupno posmatrano, i u Ministarstvu odbrane, piše Balkanska bezbednosna mreža.

U Ministarstvu odbrane Srbije je oko 54 odsto žena, dok je 46 odsto muškaraca, navela je savetnica ministra odbrane pukovnik Snežana Vasić na konferenciji u organizaciji OEBS-a "Žene, mir, bezbednost".

Republika

Foto: Profimedia

Žene u Vojsci Srbije

Vojni poziv ranije nije bio pristupačan ženama, pa je godinama unazad njihovo prisustvo bilo zanemarljivo i više incident nego pravilo. To je počelo da se menja 2007. godine kada je ženama omogućen upis na sve smerove Vojne akademije, da bi 2014. i 2015. godine upis bio omogućen i u Vojnu gimnaziju, odnosno Srednju stručno vojnu školu.

Trenutno na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto.

Što se tiče kriterijuma za prijem u Vojnu akademiju i na VMA oni su identični za muškarce i žene, osim po pitanju provere fizičke spremnosti i sposobnosti.

Žene starešine

Broj žena starešina u oružanim snagama neuporedivo je manji od prethodno navedenih. Trenutno u Vojsci Srbije ima 9% žena oficira, 3% podoficira i 17 % profesionalnih vojnika. To je objašnjava time što im je pristup vojnom obrazovanju omogućen skoro.

U Ministarstvu odbrane tvrde da rodnu ravnopravnost shvataju ozbiljno i da su je prihvatili kao strateško opredeljenje, pa su planskim promenana zakonske regulative omogućili ženama pristup svim oblastima vojnog obrazovanja i karijernog usavršavanja, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Republika

Foto: e-stock/Ivan Dobričić

Žene u Vojsci Srbije

Ženama je omogućen prijem i među profesionalne vojnike, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka, slušaoce Kursa za rezervne oficire ali i učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU), u kojima Srbija jedino i učestvuje.

Formirana su i institucionalna tela za rodnu ravnopravnost a na čelo Centra za mirovne operacije Vojske Srbije postavljena je žena - pukovnik Mirjana Milenković.

Ministarstvo odbrane navodi da su ista prava i mogućnosti garantovane ženama i po pitanju karijernog i akademskog usavršavanja, pa je tako u 2020. godini osam odsto žena završilo Komandno-štabni kurs, dok je samo jedna žena za sada okončala Generalštabno usavršavanje, a jedna Visoke studije bezbednosti.

Ipak, to je više posledica činjenice da i dalje, zbog malog protoka vremena, nema dovoljno žena koje su dospele do činova neophodnih za upisivanje tih nivoa obrazovanja, odnosno stručnog usavršavanja.

U Vojsci Srbije na rukovodećim i komandnim dužnostima ima deset odsto žena, dok ih je 16 odsto u mirovnim operacijama VS sa mandatom UN i EU.

Ministarstvo odbrane tvrdi da u VS postoji "nulta tolerancija" po pitanju seksualnog uznemiravanja. Dodaje se da MoD želi da prekine tradiciju ćutanja u vezi sa tim oblikom diskriminacije i da ohrabri koleginice da prijave nadležnima ukoliko dodje do takvih situacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading