PRVI PUT POSLE 20 GODINA OTKRIVENI DETALJI HAPŠENJA SADAMA HUSEINA! Rekli smo mu: Imaš pozdrave od predsednika Buša, on je želeo da pregovara! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.01.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajna čuvana dve decenije otkrivena je u podkastu.

PRVI PUT POSLE 20 GODINA OTKRIVENI DETALJI HAPŠENJA SADAMA HUSEINA! Rekli smo mu: Imaš pozdrave od predsednika Buša, on je želeo da pregovara! (VIDEO)

Foto: Profiemedia

Bivši pripadnik tajnih vojnih snaga "Delta Force", koji su izvukli Sadama Huseina iz njegovog podzemnog skrovišta 2003.godine, konačno je progovorio iz prve ruke o hapšenju diktatora.

Pojavljujući se u podkastu prošlog meseca, penzionisani vojni narednik Kevin Holand govorio je o Huseinovom hapšenju 13. decembra 2003. , prvi put od kada je uhapšen.

Jedini poznati vojnik koji je služio i u mornaričkom elitnom SEAL timu 6 i u 1. operativnom odredu specijalnih snaga-Delta, Holand je tada izneo sve manje poznate detalje ovog događaja. On je otkrio kako su on i njegove kolege došli do skrovišta i kako su pronašli iznemoglog Huseina naoružanog pištoljem.

 

Holand je tom prilikom eekao je da su mu u jednom trenutku, nakon što su obuzdali zatvorenika, rekli: "Predsednik Buš šalje pozdrave."

Vojnik je prekinuo ćutanje o hapšenju, koje je dovedeno u pitanje prošle godine kada je irački prevodilac, koji je radio sa američkom vojskom opovrgao tvrdnje da se Husein krio u vreme hapšenja.

- Ne znam da li možemo da razgovaramo o tome ili ne , ali uredićemo to - rečeno je u podkastu.

Holand je odgovorio tako što je detaljno opisao kako su dobili insajderske informacije u vezi sa lokacijom tada svrgnutog diktatora i na kraju pronašli iznemoglog Huseina u malom skrovištu blizu farme.

 

 

Farma je bila smeštena u pustom prostranstvu oivičenom samo jednim putem, rekao je Holand, gde su se Iračani lojalni Huseinu stacionirali kako bi obaveštavali o vojnim silama koje se približavaju.

On je otkrio i kako su pronašli i uočili malu rupu, koja je bila maskirana stiroporom i prljavštinom.

- Imali smo neke doušničke informacije koje su nam ukazivale gde se tačno nalazi. Imali su veliki čep od stiropora, znate, koji bi tamo ubacili i onda ga prekrili lišćem i prljavštinom, peskom, i imao je cev za vazduh – primetili smo to kada smo ga očistili. Samo je iskopao, izvukao i pesak je upao - rekao je.

Holand je rekao i da su vojnici prvo očistili rupu dobro postavljenom granatom.

Kada se prašina razišla, ispričao je, njegov tim je uočio jamu obloženom ciglom, previše tamnom da bi se unutra videla golim okom. Na kraju, videli su Huseina.

Republika

Foto: Profiemedia

Sadam Husein

- Imali smo osvetljenje na našim puškama, kada ste pogledali, mogli ste da vidite cigle, znate, gde su ga zazidali. Znali smo da je nešto unutra - prisetio se.

Pokušali su prvo da u jamu spuste psa, ali, prema njegovim rečima, životinja je bila previše uplašena. Potom su počeli da čuju nekoga ko je pričao na arapskom, a zatim su videli prvo ruke, pa veliku gustu kosu.

U tom trenutku, njegov kolega uzviknuo: "Sveta kravo, to je on!"

Holand je napomenuo da je irački lider bio naoružan, pa su ga udarili u usta, oborili, kako bi ga razoružali.

Bio je prilično utučen. Rekao je da je predsednik Iraka i da je spreman da pregovara, i to je rekao na engleskom. A mi smo odgovorili: "To vreme je prošlo, brate" -priseća se Holand i dodaje da su mu tada "preneli pozdrave" od predsednika Buša.

Jazbina u kojoj se skrivao

Nakon što drugi vojnik nije uspeo da siđe kroz otvor u skrovište u kome se skrivao, Holand je ušao unutra. Zatekao je više prolaza i slepih uglova.

 

 

- Imao je dovoljno prostora da se legne, a imao je i malu klupu na kojoj je sedeo. Kada bi stajao, glava bi ti virila iz rupe. Bilo je lepo, od cigle, plafoni su imali grede, bilo je suvo i imalo je cement. Unutra je imao malu belu lepezu - rekao je.

Na pitanje kako je moguće da je sve to vreme uspeo da preživi u malom prostoru, Holand je otkrio da Husein nije sve vreme provodio u skrovištu.

- Izlazio je. Imali su vrane duž celog puta koje bi mu javljale. Bio je u kolibi sve vreme, a onda, ako bismo naišli, uskočio bi u rupu i zatrpali bi ga. -

Dodao je i da se prilikom transporta helikopterom moglo osetiti da je on zao čovek. Njegovo prisustvo bilo je uznemirujuće.

Njegovo vešanje izvršeno je 30. decembra 2006. godine u 6 časova ujutru po iračkom vremenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

03.01.2023 09:18

Priča za malu decu sadam je imao 20 dvojnika ko i gadafi oni su i dalje živi i uživaju u bogastvu