ČEČENI SE U UKRAJINI BORE PROTIV PUTINA: Cilj je nezavisna država, a Kadirov je samo marioneta

Autor:

Svet

23.12.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čečeni se bore za nezavisnu državu od raspada Sovjetskog Saveza. Nakon pobede u prvom čečenskom ratu, porazila ih je Rusija, a Putin je postavio marionetskog vođu, Ramzana Kadirova, podupirući ga milijardama dolara podrške.

ČEČENI SE U UKRAJINI BORE PROTIV PUTINA: Cilj je nezavisna država, a Kadirov je samo marioneta

Foto: Instagram/Kadirov_95

Najsmrtonosniji saveznici Ukrajine u ratu sa Rusijom su Čečeni, jedan od najstarijih neprijatelja Vladimira Putina.

Njihovo kretanje obavijeno je velom tajne, ali Skaj njuz je dobio pristup njihovoj tajnoj bazi blizu fronta Bakhmut.

Čečenski bataljon Šeik Mansur se bori protiv Rusije u Ukrajini od 2014. godine.

Taktika njihovog neprijatelja se, kažu, nije promenila od početka ovog rata. "Šalju trupe napred kao stoku na klanje. Napuštaju zemlju prekrivenu leševima. To rade svaki dan, nemaju sažaljenja za sopstveni narod", rekao je čečenski borac Idris.

To je ista vrsta borbe koju je Rusija koristila u svojoj domovini 1990-ih. Čečeni se bore za nezavisnu državu od raspada Sovjetskog Saveza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nakon pobede u prvom čečenskom ratu, poraženi su od Rusije, a Putin je postavio marionetskog vođu Ramzana Kadirova, podržavajući ga milijardama dolara podrške. Brutalnu represiju kombinuje sa samopromocijom na društvenim mrežama. Njegove čečenske snage se bore na strani Rusije u ovom ratu.

U Ukrajini, komandant Muslim Čeberlojevski predvodi bataljon Šeik Mansur, jednu od najaktivnijih borbenih jedinica. On daje vrlo malo intervjua, ali je napravio izuzetak za Skaj njuz.

"Rusija mora da izgubi. Ako danas ne odbranimo Ukrajinu, svi će izgubiti", istakao je on.

Intervju je iskoristio da upozori kreatore politike na Zapadu da ne čine dovoljno da poraze Putina. "Mislim da je potrebna veća podrška. Zapad pruža podršku u delovima, oni su ograničeni. Municija se brzo koristi, nema je dovoljno na ratištu. Da smo imali više, mogli bismo brže da pobedimo", kaže on.

Njegovi ljudi takođe koriste neko improvizovano oružje. Na primer, komandant je pokazao ručnu bombu na raketni pogon napravljenu od aparata za gašenje požara napunjenog plastičnim eksplozivom.

Na radnom stolu u blizini pravio se samoubilački prsluk koji bi se mogao nositi ako ga Rusi zarobe.

Takođe, njihova baza je minirana. Kadirov je nepopularan, ali dobro finansiran i zaštićen hiljadama dobro naoružanih snaga bezbednosti. Kada se rat završi, Čečeni kažu da će nastaviti da se bore protiv Rusije, nadajući se da će je srušiti.

U ime mnogih od njih govori Asadulah, Ukrajinac koji je prešao na islam i pridružio se bataljonu. "Ako se danas završi rat u Ukrajini, a mi pobedimo, neće se završiti za nas. Borićemo se do trenutka kada potpuno uništimo to carstvo zla",
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading