ZELENSKOG PRATILI ŠPIJUNSKI I NATO BORBENI AVIONI: Svi detalji operacije "dolazak Zelenskog u Ameriku" - evo kako je prešao Atlantik!

Autor:

Svet

22.12.2022

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potvrdu o dolasku Zelenskog u SAD Bela kuća je poslala tek u sredu u 01.00, jer je želela da bude sigurna da je on bez problema napustio Ukrajinu.

ZELENSKOG PRATILI ŠPIJUNSKI I NATO BORBENI AVIONI: Svi detalji operacije "dolazak Zelenskog u Ameriku" - evo kako je prešao Atlantik!

Foto: Twitter/Printscreen/@ChristopherJM

Vladimir Zelenski u Vašingtonu

Flota tajnih špijunskih i borbenih aviona Severnoatlantskog saveza (NATO) pratila je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog dok je putovao iz Кijeva u Vašington u Sjedinjenim Državama, piše Dejli mejl.

Boing C-40A američke mornarice prevezao je Zelenskog preko Atlantskog okeana, a na tom delu puta ga je pratio i borbeni avion.

Poseta ukrajinskog predsednika SAD prvi put je pomenuta kada je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi učestvovala na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu krajem oktobra. Američki predsednik Džo Bajden i Zelenski su 11. decembra razgovarali o sastanku u Vašingtonu, a Bela kuća je zvanično pozvala ukrajinskog lidera u svoj dom 14. decembra.

Zelenski je rekao Bajdenu i Beloj kući da želi da njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka rata u Ukrajini bude u SAD. Ukrajinski predsednik je 16. decembra prihvatio poziv, a dva dana kasnije je potvrđeno da će zaista doći u Vašington. Potom je o svemu obavešten i kabinet predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Foto: Twitter/Printscreen/@ChristopherJM

Vladimir Zelenski u SAD

Desetočasovno putovanje Zelenskog, koje je uključivalo sastanak sa Bajdenom u Ovalnom kabinetu, njihovu zajedničku konferenciju za štampu u Beloj kući i obraćanje američkom Кongresu, organizovano je relativno brzo.

Zelenski je stigao iz Ukrajine u sredu rano na železničku stanicu u poljskom gradu Pšemisl, gradu nedaleko od ukrajinsko-poljske granice gde mnogi od onih koji beže od rata u Ukrajini prvo stižu. Ukrajinski predsednik je potom prebačen na aerodrom u Žešovu zajedno sa američkom ambasadorkom u Ukrajini Bridžit Brink u vozilu američke ambasade. Zelenski se ukrcao u avion u 8.15 časova, koji ga je potom prebacio u vazduhoplovnu bazu Endruz u američkoj državi Merilend, nedaleko od Vašingtona, gde je sleteo nešto posle 12 časova. Do Bele kuće se može doći automobilom iz baze Endruz za 30 minuta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski

Zelenski je leteo avionom američkog vazduhoplovstva koji inače koriste zvaničnici koji su odmah ispod predsednika i potpredsednika SAD po hijerarhiji važnosti.

Potvrdu o dolasku Zelenskog Bela kuća je poslala tek u sredu u 01.00, jer je želela da bude sigurna da je on bez problema napustio Ukrajinu.

Кako bi bezbedno preleteli Severno more i ruske podmornice koje njime patroliraju, tamo je iz Nemačke poslat špijunski avion Boing E-3 Sentry, poznat i kao AVACS, prenosi "Jutarnji list".

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Dok je leteo iznad Velike Britanije, pratio ga je borbeni avion američkog vazduhoplovstva Mekdonel Daglas F-15 Igl, koji je inače stacioniran u bazi u Mildenholu u okrugu Safolk. Čim je Zelenski napustio škotski vazdušni prostor, F-15 se vratio u bazu.

 

Let kojim je Zelenski stigao iz Evrope u SAD znatiželjnici su mogli da prate preko interneta tokom poslednje etape putovanja, dok je putovao preko Atlantika. Takođe se nakratko pojavio na onlajn uslugama za praćenje letova dok je prolazio kroz Nemačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Marko

22.12.2022 16:35

VECA LICNOST OD SAMOG BAJDENA PRODAJNA DUSA I TERORISTA SVOG NARODA PRAVI DZIHADISTA SAMO JEVREJ TU JE RAZLIKA..