MOŠA! Oglasila se Francuska o Kurtijevom zahtevu za članstvo takozvane države Kosovo u EU!

Autor:

Svet

17.12.2022

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremene prištinske institucije u četvrtak su češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU.

MOŠA! Oglasila se Francuska o Kurtijevom zahtevu za članstvo takozvane države Kosovo u EU!

Foto: Printskrin/youtube

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, pozvalo Beograd i Prištinu da se "odgovorno i konstruktivno" angažuju u dijalogu u cilju normalizacije odnosa što je, kako su naveli, ključan uslov za približavanje EU i stabilnost regiona.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, Francuska podržava evropsku perspektivu Prištine, kao i drugih na Zapadnom Balkanu.

Ministarstvo je pozvalo Prištinu da nastavi da sprovodi reforme koje su, kako je navelo, neophodne za njeno približavanje Evropi, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite pripadnika manjina.

- Kosovo, kao i Srbija, takođe mora da se odgovorno i konstruktivno angažuje u dijalogu u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je suštinski uslov za evropsko približavanje dve zemlje i stabilnost celog regiona - poručuju iz ministarstva.

Privremene prištinske institucije u četvrtak su češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading