PRIŠTINA POGAZILA VAŠINGTONSKI SPORAZUM: Kurti podneo zahtev za članstvo Kosova u EU

Autor:

Vesti

15.12.2022

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti je ranije najavio da će zahtev biti podnet tokom ove nedelje u vreme predsedavanja Češke EU.

PRIŠTINA POGAZILA VAŠINGTONSKI SPORAZUM: Kurti podneo zahtev za članstvo Kosova u EU

Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podneo je danas u Pragu zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja predsedava Unijom.

Kurti je zahtev predao češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, prenose prištinski mediji.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon susreta sa Bekom naveo da je ovo "istorijski dan za narod Kosova i izuzetan dan za demokratiju na Kosovu".

Bek je rekao je da mu je "čast da prihvati zahtev Kosova za članstvo u EU" i dodao je da je češko predsedništvo u poslednjih šest meseci posvetilo izuzetnu pažnju Zapadnom Balkanu.

Zahtev za prijem tzv. Kosova u EU juče su na ceremoniji u Prištini potpisali Kurti, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i predsednik skupštine u Prištini Glauk Konjufca.

Kurti je ranije najavio da će zahtev biti podnet tokom ove nedelje u vreme predsedavanja Češke EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas tokom posete Mađarskoj, da će Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, a da će se odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras posle sednice vlade.

- Danas i zvanično oni krše Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras posle sednice vlade na koju sam pozvan, i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244 UN ali i za povlačenje priznanja mnogih zemalja. Dobićete precizan odgovor - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje povodom podnošenja zahteva Pirštine za članstvo u EU kao i kada će Srbija objaviti koje zemlje su povukle priznanje tzv Kosova.

On je istakao da to što rade neke zemlje EU predstavlja kršenje člana 49 Ugovora o EU, jer je uslov za traženje članstva u EU da budete evropska država.

- Ne znam po kom kriterijumu se to gleda da li je neko država ili ne. Da li to misli jedna, makar i najveća članica EU, da li to misle sve ili je to po članstvu u UN. Na sve smo to naučili. Moraćemo da se borimo koliko je moguće i čuvamo naše državne i nacionalne interese - zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading