OVO JE NAJOPASNIJI AERODROM NA SVETU: Samo osam pilota sme da sleti na njegovu pistu! Ipak, postoji jedna taktika (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

15.12.2022

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letovi ka ovom aerodromu koji je najopasniji na svetu su dozvoljeni samo u toku dana.

OVO JE NAJOPASNIJI AERODROM NA SVETU: Samo osam pilota sme da sleti na njegovu pistu! Ipak, postoji jedna taktika (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

Aerodrom u Butanu

Internacionalni aerodrom Paro u Butanu je jedini međunarodni aerodrom od četiri koliko postoji u ovoj državi. Smatra se jednim od najopasnijih, a samo osam pilota može tu da sleti.

Ovaj aerodrom se nalazi na neverovatnih 2.235 metara nadmorske visine, a okružen je vrhovima planina koji dosežu i 5.500 metara.

Letovi ka ovom aerodromu su dozvoljeni samo u toku dana, odnosno od izlaska do zalaska sunca.

Do 2011. godine bio je jedini aerodrom u Butanu. Izgradnja je počela 1968. godine uz pomoć helikoptera i vojske Indije, a prvu aviokompaniju je Butan dobio 1981. godine.

Osim pilotskih zahteva, odnosno velike ekspertize, samo retki avioni mogu da lete do Butana. Jedine države koje lete do Butana su Indija, Bangladeš, Tajland, Nepal i Singapur.

Otežavajuća okolnost za pilote je što nakon preletanja vrhova visokih 5.500 metara, potrebno je sletati pod uglom od 45 stepeni zbog naglog pada visine.

Aerodrom Paro je matično čvorište Drak era. U avgustu 2010 nepalski Buda er je ostao prvi međunarodni avio prevoznik koji je počeo da koristi aerodrom Paro za vazdušni saobraćaj.U decembru 2011 Taši Er je postala prva privatna kompanija koja je počela da koristi aerodrom. 

Ovaj aerodrom se nalazi 6 kilometara od grada Paro u dolini istoimene reke na 2.237 metara nadmorske visine. Osim aerodroma Paro, u Butanu postoje i aerodromi Barthpalathang i Jongphula.

Aerodrom Paro ima jednu poletno-sletnu stazu dužine 1.964 metara. Aerodrom ima po jedan putnički i teretni terminal, te dva hangara za avione.

Aerodrom je 2002. godine imao putnički promet od 37.151 putnika i 90.983 tona tereta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading