JEDINO JA MOGU DA ''SMAKNEM'' TRAMPA: Bajden najavio ponovnu kandidaturu, Amerika u strahu zbog njegovog zdravlja!

Autor:

Svet

24.11.2022

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džo Bajden sebe vidi kao jedinog demokratu koji može da "smakne'' Donalda Trampa na izborima 2024. godine, prenose američki mediji.

JEDINO JA MOGU DA ''SMAKNEM'' TRAMPA: Bajden najavio ponovnu kandidaturu, Amerika u strahu zbog njegovog zdravlja!

Foto: Tanjug/AP

Osamdesetogodišnji predsednik redovno podseća ljude da je on jedina osoba koja je pobedila Donalda Trampa i ostaje uveren da je upravo on čovek koji će ponoviti taj podvig 2024. godine, piše Njujork tajms.

Bajden je ranije sebe predstavljao kao predsednika sa jednim mandatom koji će premostiti jaz između haosa Trampovih godina i pojave mlađeg naslednika demokrata.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Donald Tramp

Ali od tada je najavio plan da se ponovo kandiduje 2024. godine, uprkos tome što je već najstariji predsednik u istoriji SAD.

- Zašto bi sada izašao? - predsednički istoričar Daglas Brikli rekao je o Bajdenu za Politico.

- On nema jasnog naslednika i ono što je ovde važno je Tramp. Džo Bajden je viđen za onog koji politički može da smakne Donalda Trampa i mnoge demokrate misle da on to može ponovo.

- On nije bio moj prvi ili drugi izbor za predsednika, ali ja sam preobraćenik - rekla je o predsedniku poslanik Pramila Džejpal, šef Progresivnog kluba.

Ko će preuzeti Bajdenovu fotelju?

- Nikada nisam mislio da ću ovo reći, ali verujem da bi trebalo da se kandiduje za još jedan mandat i da završi ovu agendu koju smo postavili. Za razliku od Republikanske stranke, koja ima mnoštvo potencijalnih kandidata za 2024. i MAGA i centrista, Džo Bajden nema očiglednog naslednika. Njegova potpredsednica Kamala Haris daje lošu anketu, a mnoge centrističke demokrate odbija ekstremno levičarsko okretanje stranke po socijalnim pitanjima.

Tramp je prošle nedelje najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika, uprkos lošim rezultatima na poluvreme za MAGA - kandidate koje je podržao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Verovatno će se suočiti sa oštrom konkurencijom zlatnog dečaka Republikanaca, Rona De Santisa, koji je sa lakoćom ponovo izabran za guvernera Floride ranije ovog meseca.

Na De Santisa se naširoko gleda kao na osobu koja će podsticati Trampovu popularnu politiku, ali bez podeljene ličnosti bivšeg predsednika koja je odbijala konzervativce i birače, prenosi DailyMail.

Američki predsednik ne odustaje od kandidature 

Bajden je rekao da mu je "namera" da se ponovo kandiduje.

On, prva dama Džil Bajden i njihova deca Hanter i Ešli zajedno provode Dan zahvalnosti u Nantaketu, gde će jedna od tema razgovora biti da li bi Bajden trebalo da se ponovo kandiduje za Belu kuću ili ne.

- Nadam se da ćemo Džil i ja dobiti malo vremena da se zaista iskrademo na nedelju dana - između Božića i Dana zahvalnosti - rekao je ranije ove godine o razgovorima koje porodica vodi.

- I pretpostavljam da bi to bilo početkom sledeće godine da bismo doneli tu odluku - dodao je on.

U međuvremenu, više demokrata je izjavilo za CNN da su sigurniji nego ikada da je Bajden njihov najbolji izbor da pobedi Trampa, koji je prošle nedelje najavio da se ponovo kandiduje za predsednika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik spreman za drugi mandat

Demokrate su prošle bolje nego što se očekivalo na izborima na sredini mandata, pri čemu se žestoko hvaljeni potez Republikanaca u „crvenom talasu“ nije ostvario.

Izbori su se održali u Senatu, a Republikanci su jedva osvojili većinu u Predstavničkom domu umesto da dobiju crveni talas mesta kao što je predviđeno.

- Ova pobeda pripada Džou Bajdenu - rekla je senatorka Elizabet Voren iz Masačusetsa u emisiji Meet the Press na NBC-u nakon tih izbora.

Kandidati koje podržava Tramp imali su loš učinak. Mnogi su se fokusirali na pitanja rasne i rodne kulture protiv rasnih kulturnih ratova, ali nisu uspeli da se usredsrede na pitanja hleba i putera, uključujući inflaciju.

Bajden, čiji je prosek pristalica u 40-im godinama, kritikovan je zbog visoke inflacije koja je podigla troškove života. Uzvratio je naglašavajući porast troškova života kao globalni problem izazvan COVID-om i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Cene gasa su počele da padaju, a inflacija je počela da jenjava - iako mnogi ekonomisti brinu da bi zemlja mogla da sklizne u recesiju sledeće godine. Ali demokrate kažu da veruju da su pogrešno izračunali nivo privlačnosti Bajdena za birače.

Skočio broj Bajdenovih pristalica

Pored toga, nakon srednjeg mandata, broj demokratskih glasača koji veruju da bi Bajden mogao da pobedi 2024. skočio je na 71 odsto, što je dvocifreno više u odnosu na 60 procenata koliko se tako osećalo u avgustu, prema novoj anketi USA TODAY/Ipsos.

Ali i Bajden je u nedelju napunio 80 godina. On je najstariji predsednik ikada izabran i, ako bi se ponovo kandidovao i pobedio 2024. godine, imao bi 86 godina na kraju drugog mandata. Ostaju pitanja o njegovim godinama i nivou kondicije.

Bonus video:

 

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading