TRAMP SAM PROTIV SVIH: Bivši predsednik SAD poveo treću kampanju za Belu kuću

Autor:

Svet

16.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidatura za osvajanje novog mandata 2024. usledila nakon debakla republikanaca, koje je on podržavao na izborima za Kongres, i uspona Rona Desantisa, guvernera Floride.

TRAMP SAM PROTIV SVIH: Bivši predsednik SAD poveo treću kampanju za Belu kuću

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Donald Tramp, bivši američki predsednik, objavio je da pokreće treću kampanju za Belu kuću, u koju želi da se vrati 2024, a u ovu bitku ulazi, praktično, sam pošto su kandidati koje je podržavao na izborima za Kongres doživeli debakl, a simpatizeri Republikanske partije se okrenuli duplo mlađem Ronu Desantisu, guverneru Floride.

Desantisov uspon do lidera republikanaca u stranačkim anketama vidljiv je i u reakcijama vodećih političara iz te stranke na Trampovu kandidaturu. Tako je Sintija Lumis, republikanska senatorka iz Vajominga, na pitanje da li će podržati nekadašnjeg predsednika na izborima 2024, rekla da "misli da to nije pravo pitanje".

- Mislim da je pitanje ko je sadašnji lider Republikanske partije, a to je Ron Desantis - navela je Lumisova.

Desantis predvodi grupu rivala

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ron Desantis

Među Trampovim protivkandidatima za republikansku predsedničku nominaciju dominira Desantis, ali tu su i bivši potpredsednik Majk Pens, guverner Teksasa Greg Abot, bivša kongresmenka Liz Čejni, ali i Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN.

Glas Amerike prenosi da su čak i bivši Trampovi saveznici iz Kokusa slobode Predstavničkog doma Kongresa držali distancu uoči objave njegove nove kandidature. Tramp je govor kojim je najavio rani start kampanje održao u utorak u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi, gde je stajao pored više od 30 američkih zastava i transparenata sa sloganom "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

- Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, objavljujem kandidaturu za predsednika SAD - rekao je Tramp u govoru u kojem nije napadao ni Desantisa ni bilo kog drugog potencijalnog rivala za republikansku predsedničku nominaciju.

Trampu će kandidatura omogućiti da se spase od podizanja optužnice protiv njega u četiri slučaja u vezi s kompanijom, ali i juriš njegovih pristalica na Kapitol hil 6. januara prošle godine. Državni tužilac Merik Garland sada neće moći da deluje protiv Trampa ni u jednom od ovih slučajeva jer će to biti okarakterisano kao politički pritisak administracije demokratskog predsednika Džoa Bajdena, već bi morao za to da imenuje specijalnog savetnika koji bi obavio nezavisnu istragu, a to bi trajalo predugo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading