PUTINOVA TRAPAVA OSVETA ZA HERSON: Preti "vodenom apokalipsom" - Dugin pozvao na svrgavanje i ubistvo predsednika zbog povlačenja?

Autor:

Svet

12.11.2022

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavili su se satelitski snimci koji pokazuju oštećenje nekadašnje brane koju su držali Rusi u blizini Hersona dok su Putinove trupe ostavljale trag razaranja dok su se povlačile iz grada.

PUTINOVA TRAPAVA OSVETA ZA HERSON: Preti "vodenom apokalipsom" - Dugin pozvao na svrgavanje i ubistvo predsednika zbog povlačenja?

Foto: Tanjug/AP

Delovi brane Nova Kahovka, koja se nalazi na reci Dnjepar i zadržava "milione tona" vode, izgleda da su "namerno uništeni", prema kompaniji za satelitsko snimanje.

Na slikama koje je objavio Maxar Technologies izgleda da se vidi oštećenje na delovima severnog dela brane i brana u hidroelektrani, iako je nejasno kako i ko je šteta nastala.

Rusija i Ukrajina su se u više navrata međusobno optuživale za zaveru da sabotiraju branu, a Moskva okrivljuje Ukrajinu za štetu nanetu granatiranju ranije ovog meseca, uprkos tome što nije pružila dokaze koji bi potkrepili ove tvrdnje.

 

OPTUŽBE S OBE STRANE

Pre dve nedelje, propaganda Kremlja štampala je pretnje da će minirati to područje i pokrenuti „grandioznu vodenu apokalipsu“ kako bi zaustavila sopstvenu kontraofanzivu Ukrajine. To je navelo šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Andrija Jermaka da optuži Moskvu da je pribegla novoj taktici zastrašivanja nakon neuspeha sa svojom „nuklearnom ucenom“.

Pucanje brane iz sovjetske ere bi moglo da izazove ozbiljno uništenje grada Hersona, za koji je Rusija izjavila da se povukla jutros, i da stotine hiljada ljudi koji žive nizvodno izlože riziku od poplava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dalje slike koje su se pojavile pokazuju značajna oštećenja na nekoliko mostova nakon brzog povlačenja Putinovih snaga iz Hersona na istočnu obalu reke Dnjepar. „Satelitski snimci jutros... otkrivaju značajna nova oštećenja na nekoliko mostova i brani Nova Kahovka nakon povlačenja Rusije iz Hersona preko reke Dnjepar“, naveo je Maksar u saopštenju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas izjavio da je Herson ponovo u ukrajinskim rukama nakon povlačenja Rusije iz grada – jedine regionalne prestonice koju su Putinove snage zauzele od početka invazije. 

PUTINU DUGIN OKRENUO LEĐA

Jedna od ključnih ličnosti Rusije nazvana „Putinov mozak“ pozvala je na svrgavanje predsednika Vladimira Putina i nagovestila da bi čak trebalo da bude ubijen nakon ponižavajućeg poraza Moskve u Hersonu.

Ultradesničarski nacionalista Aleksandar Dugin postao je prvi veliki Rus koji je prekinuo ćutanje zbog rastućeg gađenja zbog Putinove neuspele invazije na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ali zabrinjavajuće je to što se smatra da je 60-godišnji fašistički strateg deo sve većeg tela moskovske elite koja poziva Putina da eskalira u Ukrajini i vidi Herson kao ogroman udarac ruskom ponosu.

Ubrzo nakon što je objavio svoj ispad na Telegramu, besan zbog povlačenja iz Hersona i straha od mnogih tamo ubijenih Rusa, njegova tirada protiv Putina je uklonjena, piše Mirror.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading