KREMLJ ODUSTAJE OD SVIH TERITORIJA U UKRAJINI? Ruski stručnjak: Zapad ponudio Putinu uslove za predaju, Krim postaje demilitarizovana zona!

Autor:

Svet

11.11.2022

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je ranije obećao da nikada neće pregovarati sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti.

KREMLJ ODUSTAJE OD SVIH TERITORIJA U UKRAJINI? Ruski stručnjak: Zapad ponudio Putinu uslove za predaju, Krim postaje demilitarizovana zona!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Zapad je Vladimiru Putinu ponudio uslove za predaju, otkrio je danas ugledni ruski politički stručnjak, pošto su moskovske trupe bile prinuđene da se povuku iz Hersona.

Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, koji tvrdi da ima veze u Kremlju, rekao je da će predajom Rusija odustati od svih teritorija u Ukrajini sa izuzetkom Krima, koji bi postao demilitarizovana zona i njen status se neće raspravljati do 2029. godine.

Zauzvrat, Putin i njegovi prijatelji bi izbegli krivične prijave zbog rata i dozvolili bi im da ostanu na vlasti, tvrdi profesor Solovej.

On je rekao da je o predlogu razgovarano između Kijeva i njegovih zapadnih saveznika pre nego što je predstavljen Putinovom užem krugu, koji je pozitivno reagovao na tu ideju, prenosi Dejli mejl.

General Mark Mili, šef američkog generalštaba, rekao je ove nedelje da zimsko zatišje u borbama predstavlja 'priliku' za razgovore.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je ranije obećao da nikada neće pregovarati sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti.

Vest se pojavila nakon što je Ukrajina danas oslobodila Herson posle osam meseci ruske okupacije, a trupe su dočekane kao heroji nakon što su poslednje Putinove snage pobegle. Uplakani meštani pevali su, plesali, grlili se, ljubili i skandirali pobedničke parole dok su kijevski vojnici stigli u grad.

Rusija je tvrdila da je završila povlačenje preko reke Dnjepar bez gubitka, ali su Ukrajinci objavili sliku haotičnog povlačenja, sa vojnicima koji bacaju svoje uniforme ili se dave dok pokušavaju da pobegnu.

Solovej je rekao da bi tačni uslovi sporazuma značili da Rusija odustaje od bilo kakvog polaganja prava na ostatak Hersonske oblasti, zajedno sa Zaporožjem, Donjeckom i Luganskom - uključujući oblasti okupirane od 2014. Krim će ostati deo Rusije, ali će biti primoran da se demilitarizuje, sa premeštanjem Crnomorske flote.

Demilitarizovana zona širine 100 kilometra biće stvorena duž granica između Belorusije, Rusije i Ukrajine, u kojoj nije dozvoljeno teško naoružanje. Rusija bi takođe morala da se odrekne svog vojnog prisustva u Moldavskom regionu Pridnjestrovlja, dok bi se Ukrajina obavezala da neće ući u NATO najmanje sedam godina.

Šest zemalja se složilo da daju garancije za obezbeđenje ugovora, tvrdi Solovej, ali ih nije imenovao. Garancije bi verovatno uključivale pakt za odbranu Ukrajine ako bi ponovo bila napadnuta, a garanti bi verovatno uključivali najbliže saveznike Kijeva - SAD i UK.

- Ako predsednik odbije ove uslove koje je ruski establišment spreman da prihvati… onda se vojne akcije nastavljaju. Ako se masovni raketni napadi na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, pre svega elektrane, nastave, to znači da predsednik ne prihvata ove uslove - rekao je Solovej.

Vesti o potencijalnoj ruskoj predaji stižu u trenutku kada se Putinova vojska suočava sa teškom situacijom na ratištima u Ukrajini.

Pošto su bile prinuđene da se povuku iz Kijeva i Harkova, ruske trupe su se danas povukle iz Hersona na jugu: jedini regionalni kapital stečen od početka rata i glavni grad regiona koji je Putin proglasio delom Rusije pre samo nekoliko nedelja.

Moskovske trupe se bore da ostvare bilo kakav napredak u Donbasu uprkos teškim borbama poslednjih nedelja, a linija fronta je uglavnom ostala statična od kraja jula. Rusija jeste pokušala da izvrši veliki napad u blizini grada Pavlivka u Donjecku prošle nedelje, ali se završio katastrofom usred izveštaja o više od 300 ubijenih marinaca.

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja napredovanje u severnom Lugansku gde se sada spušta na gradove Svatove i Kreminu - strateške tačke na putu ka Severodonjecku i Lisičansku, dva grada na koja je Rusija tokom leta potrošila ogromnu količinu vremena, truda i krvi.

Gubitak Hersona znači da je svaki ruski napad na Odesu sada gotovo nemoguć. To takođe znači da Ukrajina sada može da udari dalekometnom artiljerijom na delove Krima.

Zapadni zvaničnici na brifingu novinarima prošle nedelje rekli su da ne očekuju da će Ukrajina uskoro započeti ofanzivu preko Dnjepra.

"Rusija je sposobna za novu ofanzivu"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao je danas da Herson ostaje deo ruske teritorije, uprkos tome što moskovske trupe beže iz nje.

- Ovo je predmet Ruske Federacije. U ovome nema promena i ne može biti - rekao je Peskov, ističući da Putin "nije žalio" što ga je pripojio.

Međutim, zapadni vojni i diplomatski izvori upozoravaju da potez ruske vojske ne znači da je sve rečeno i urađeno čak i ako je to bila velika pobeda Ukrajine.

- Ovo je definitivno prekretnica, ali to ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobedila - rekao je Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rusija je i dalje sposobna za novu ofanzivu ili kontranapade. Prerano je da ih otpišemo, dodao je Beri.

"Žele da Herson pretvore u grad smrti"

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje dok su napredovale kroz jug, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak uveče.

Pirotehničari su išli u područja koja su vraćena od ruskih snaga da ih oslobode hiljada neeksplodiranih mina i ubojnih sredstava koje su ostavili, rekao je on.

Preostalo je da se deminira oko 170.000 kvadratnih kilometara, rekao je Zelenski, uključujući mesta gde su još bile borbe i "gde će neprijatelj dodati nagazne mine pre povlačenja, kao što je sada slučaj sa Hersonom".

Guverner regiona, kojeg je postavio Kijev, Jaroslav Januševič, pišući u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, rekao je da su ruske trupe "oduzele javnu opremu, oštetile dalekovode i želele da ostave zamku iza sebe".

Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao je da Rusija želi da Herson pretvori u "grad smrti", minirajući sve, od stanova do kanalizacije i planirajući da granatira grad sa druge strane reke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading