POZIVAJU NA VOJNU INTEVENCIJU: Bolsonaro priznao poraz, ali pristalice ne odustaju

Autor:

Svet

03.11.2022

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilski Vrhovni sud saopštio je da je dosadašnji predsednik te zemlje Žair Bolsonaro priznao rezultate predsedničkih izbora na kojime je pobedio njegov protivkandidat Luis Injasio Lula da Silva.

POZIVAJU NA VOJNU INTEVENCIJU: Bolsonaro priznao poraz, ali pristalice ne odustaju

Foto: Tanjug/AP

Pristalice brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u sredu su održale skupove pozivajući na intervenciju oružanih snaga nakon izbora Luiza Inasija Lule da Silve, potez za koji vojni stručnjaci kažu da ne dolazi u obzir.

Brazilski Vrhovni sud saopštio je da je dosadašnji predsednik te zemlje Žair Bolsonaro priznao rezultate predsedničkih izbora na kojime je pobedio njegov protivkandidat Luis Injasio Lula da Silva.


Portparol Vrhovnog suda rekao je da će se Bolsonaro sastati sa sudijama te institucije, preneo je Rojters. Šef kabineta Bolsonara rekao je nakon kratke izjave odlazećeg predsenika da će početi "proces tranzicije" vlasti.
Republika

Foto: Printskrin/youtube

 

 


Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik Brazila, levičar Lula da Silva, pobedio je na izborima u nedelju sa osvojenih 50,9 odsto glasova, dok je Bolsonaro osvojio 49,1 odsto podrške glasača.

Brazilska policija razbija demonstracije pristalica Bolsonara

Brazilska policija počela je da razbija demonstracije koje su organizovale pristalice odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara kako bi oslobodila autoputeve i puteve koji su bili blokirani širom zemlje.


Pristalice Bolsonara nisu prihvatile njegov poraz na predsedničkim izborima održanim u nedelju, skandirajući da se desila prevara na izborima, preneo je Gardijan.

Oni su palili gume i parkirana vozila na autoputevima u ponedeljak, što je dovelo do haosa.

Brazilski vrhovni sud presudio je rano ujutru da federalna policija za autoputeve (PRF) mora "odmah da preduzme sve mere" da očisti "nezakonito blokirane puteve".

Kako je saopštio sud, vlasnici kamiona koji se koriste kao barikade biće kažnjeni sa 17.000 funti za svaki sat koji su ostali na putevima kao deo blokade.

Na snimcima može da se vidi kako policajci teraju demonstrante koji sede nasred autoputa prskajući ih biber gasom.

Na drugim lokacijama policija je mirno ubeđivala demonstrante da idu kućama.

Policija je saopštila da je do sada uklonila više od 300 barikada, ali da ih je ostalo još 267.

Desetine letova za ulazak i izlazak sa međunarodnog aerodroma u Sao Paulu moralo je da bude otkazano nakon što su demonstranti presekli glavni prilazni put.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading