GRČKA POLITIČARKA ŽARI I PALI IZGLEDOM GDE GOD SE POJAVI: Svi pogledi uprti u nju, a evo ČIME se ranije bavila! (FOTO)

Autor:

Svet

27.10.2022

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eva Kaili rođena 26. oktobra 1978. u Solunu, Grčka je političarka Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK).

GRČKA POLITIČARKA ŽARI I PALI IZGLEDOM GDE GOD SE POJAVI: Svi pogledi uprti u nju, a evo ČIME se ranije bavila! (FOTO)

Foto: Printscreen/Instagram/evakaili

Za potpredsednicu Evropskog parlamenta izabrana je 18. januara 2022. godine sa 454 glasa.

Eva Ili je bivša voditeljka televizijskih vesti koja je poslanica u Evropskom parlamentu od 2014.

Evin otac, Aleksandros Kailis, je generalni direktor regionalne vlade Centralne Makedonije, mašinski i elektroinženjer rođen u Istanbulu. Njena majka, Marija Ignatijadu, poreklom iz Male Azije, odrasla je u Imatiji.

Kaili je studirala na Politehnici Aristotel univerziteta u Solunu za inženjera arhitekte. Magistrirala je na Univerzitetu u Pireju, na međunarodnim i evropskim studijama. Ona je doktorant Političke ekonomije o praktičnim odgovorima na krizu. Upisala je glavni ekonomski kurs na Harvardu i studirala na Grčkoj školi novinarstva.

Pre svoje političke karijere, Kaili je bila poznata voditeljka vesti na Mega kanalu od 2004. do 2007. Bila je konsultant za komunikacijsku strategiju i javne i spoljne poslove grčkih farmaceutskih kompanija i jedna od najvećih medijskih grupa 2012-2014.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Politička karijera

1992. Kaili se pridružila omladini PASOK-a. Godine 2001. bila je predsednica Udruženja studenata Arhitektonske škole, a 2002. je već bila najmlađi član koji je izabran u Gradsko veće Soluna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Poslanik u grčkom parlamentu

Na nacionalnim izborima 2004. Kaili je bila najmlađi kandidat. Na nacionalnim izborima 2007. godine izabrana je za poslanika u grčkom parlamentu za prvi solunski okrug. U to vreme bila je najmlađa poslanica stranke PASOK. Ona je zadržala svoje mesto na nacionalnim izborima 2009. do 2012. godine.

Tokom svog mandata u parlamentu, Kaili je bila član sledećih parlamentarnih odbora: Stalnog odbora za pitanja kulture i obrazovanja, Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i spoljne poslove i Posebnog stalnog komiteta Grka u inostranstvu. Bila je i član grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Predstavljala je Grčku na konferencijama i specijalnim misijama u inostranstvu.

Uoči ključnog glasanja o poverenju premijeru Jorgosu Papandreuu u novembru 2011. Kaili je dospela na naslovne strane kada je objavila da će odbiti da podrži vladu na glasanju, ovo bi Papandreuu ostavilo podršku samo 151 poslanika PASOK-a od 300. Kasnije je odustala i Papandreu je dobio glasanje o poverenju sa svih 155 poslanika PASOK-a koji su izrazili svoju podršku njegovoj opkoljenoj vladi.

Eva Kaili je poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine i članica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropi. Potpredsednica je za strategiju inovacija, IKT, tehnologiju, predviđanje, preduzeća, ESG i CSR, UN, STO, OECD i Bliski istok.

Bila je prva žena predsedavajuća Tela za procenu naučnih i tehnoloških opcija Evropskog parlamenta (STOA) 2017-2022, predsednica Centra za veštačku inteligenciju (C4AI) i predsedavajuća Delegacije za odnose sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a (DNAT) 2014-2019.

Radila je u Komitetu za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), Komitetu za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) i Komitetu za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL). Ona je alternativni član u Komitetu za budžet (BUDG) i Delegaciji za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Eva Kaili, grčka poslanica u Evropskom parlamentu iz Grupe progresivne alijanse i socijalista i demokrata u EP, dobitnica je nagrada MEP za nove tehnologije za 2018. godinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Od 2019. je šef delegacije grčkog S&D (socijalisti i demokrate). Kaili je postala potpredsjednik Evropskog parlamenta 18. januara 2022. nakon što je izabrana u prvom krugu glasova sa 454 glasa. Postala je prva Grkinja iz S&D-a izabrana na toj funkciju, od 2014. Politiko ju je nazivao jednom od briselske tehnološke bande, koja utiče na digitalnu i tehnološku politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

27.10.2022 16:26

I sta je zapravo zavrsila i zna da radi od inzinjera arhitekata ( nisam bas najbolje shvatio da li je inzenjer arhitekture, arhitekta ili inzinjer arhitekata), preko politike ekonomije i novinarstva. I sta je zapravo zavrsila ili seaamo prosetala fakultetima?