MENTOR KRALJA ČARLSA ZLOSTAVLJAO JEDANAESTOGODIŠNJAKA: Artur Smit će konačno svedočiti protiv lorda Luisa Mauntbatena

Autor:

Svet

17.10.2022

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujak kralja Čarlsa III, lord Luis Mauntbaten, prvi put je javno optužen za zlostavljanje jedanaestogodišnjeg dečaka u dečjem domu 1970. godine.

MENTOR KRALJA ČARLSA ZLOSTAVLJAO JEDANAESTOGODIŠNJAKA: Artur Smit će konačno svedočiti protiv lorda Luisa Mauntbatena

Foto: Youtube printscreen

Artur Smit, nekadašnji stanovnik ozloglašenog dečijeg doma Kinkor u Belfastu, rešio je da konačno izađe pred sud kako bi javno izneo optužbe protiv uticajnog člana britanske kraljevske porodice o čijem nedoličnom ponašanju se dugo šuškalo.

Naime, Smit tvrdi da je kao jedanaestogodišnji dečak bio silovan od strane Lorda Mauntbatena, mentora kralja Čarlsa, koji je preminuo kad je IRA detonirala bombu na njegovom brodu 1979. godine.

Smit će se pojaviti na Višem sudu u Belfastu, a kralj Čarls III se za sada o ponašanju svog rođaka i mentora nije izjašnjavao.

Foto: Printskrin/Tanjug/AP

Kralj Čarls

- Razumljivo je da se mnogi koji su preživeli zlostavljanje izbog očigledne osetljivosti žele da ostanu anonimni. Arturova odluka da otkrije svoj identitet nije olako doneta, ali je veoma značajna - proizilazi iz nezadovoljstva zbog sistemskog državnog prikrivanja zlostavljanja u ovim institucijama - naveo je Smitov advokat Kevin Vinters.

On je ocenio da ovaj slučaj neće biti popularan u javnosti, upravo zbog činjence da je kraljica Elizabeta II nedavno preminula. 

- Samo je zagrebana površina onoga što se zaista dogodilo - naveo je Smitov advokat, povodom pritužbi na neuspeh policije da istraži navode o seksualnom zlostavljanju

Republika

Foto: Youtube printscreen

Lord Luis Mauntbaten

Kuća Kinkora u Belfastu, u kojoj je boravio Artur Smit u vreme kad je bio zlostavljan, nalazi se u blizini zgrade parlamenta Stormont. Otvorena je u maju 1958. godine, a zatvorena je u oktobru 1980. nakon skandala o seksualnom zlostavljanju.

Istragom je tada otkriveno da je 39 dečaka zlostavljano. Tada su tri muškarca zatvorena zbog zlostavljanja 11 dečaka. Međutim, nije bilo dokaza da su bezbednosne agencije bile saučesnice, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading