PUTIN UNIŠTAVA UKRAJINSKE ELEKTRANE: Ruski predsednik intenzivirao raketne napade! Cilj mu je da ovih PET zemalja EU ostanu u MRAKU?

Autor:

Svet

17.10.2022

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je 10. oktobra pokrenula svoje najveće raketiranje od početka sukoba.

PUTIN UNIŠTAVA UKRAJINSKE ELEKTRANE: Ruski predsednik intenzivirao raketne napade! Cilj mu je da ovih PET zemalja EU ostanu u MRAKU?

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara ove godine, a trenutno nema naznaka da će se uskoro okončati. Ovaj sukob je pokrenuo masivan egzodus stanovništva iz razorene zemlje, što je rezultiralo naglim sniženjem potrošnje električne energije u njoj i samim tim omogućilo Ukrajini da je izvozi.

Energija je izvožena u Moldaviju, Rumuniju, Poljsku i Slovačku, a vlada je isporuku iz svoje nuklearne centrale nudila i Nemačkoj, saopštio je nedavno ukrajinski premijer Denis Šmihal za nemačku agenciju dpa.

- Upravo izvoz električne energije iz Ukrajine pomogao je Evropi da snizi potrošnju ruskih energetskih izvora. A pošto Rusija uništava naš energetski sistem, time ubija i svaku mogućnost izvoza - rekao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Međutim, početkom oktobra ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da će obustaviti izvoz električne energije u Evropsku uniju nakon ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu.

- Današnji raketni napadi, koji su pogodili termoelektrane i trafostanice, prisilili su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra 2022. kako bi stabilizovala vlastiti energetski sistem - saopštilo je ministarstvo na zvaničnom sajtu tom prilikom.

Rusija je 10. oktobra pokrenula svoje najveće raketiranje Ukrajine od početka sukoba. Ispaljeno je niz krstarećih projektila na gradove i time poremećeno snabdevanje električnom energijom. Ovaj potez ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je "osvetom za razneti Krimski most", preneli su mediji.

Ukrajinski ministar energetike rekao je da su napadi na energetski sistem bili "najveći tokom celog rata".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane

Povodom ovih udara oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da su "takođe pogođeni i vojni objekti", piše RT.

Podsetimo, ukrajinsko ministarstvo energetike u junu je objavilo da se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi evra od izvoza električne energije u Evropsku uniju, svoje glavno izvozno tržište za energiju od početka rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gvozden

18.10.2022 09:21

Možda će Vam sada verni saveznici pokloniti svoju struju, kao nagradu za poslušnost.