Bajden ne planira da se sastane sa saudijskim prestolonaslednikom na samitu G20

Autor:

Svet

16.10.2022

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća je optužila OPEK+ da je "stao na stranu Rusije".

Bajden ne planira da se sastane sa saudijskim prestolonaslednikom na samitu G20

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), "ne planira" da se sastane sa Mohamedom bin Salmanom, prestolonaslednikom Saudijske Arabije na samitu G20 planiranom za novembar u Indoneziji.

Ovo je za CNN izjavio Džejk Saliven, američki nacionalni savetnik za bezbednost, dok se već turbulentni odnosi zvaničnog Vašingtona i Rijada dodatno komplikuju podrškom Saudijske Arabije za smanjenje proizvodnje nafte.

Planirana smanjenja su razljutila Vašington, a Bajden je u utorak, 11. oktobra već upozorio na "posledice", ne govoreći o čemu je konkretno reč.

Potez koji je prošle sedmice povukao OPEK+, organizacija sastavljena od OPEK-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte sa Rijadom na čelu) i dodatnih 10 izvoznika predvođenih Rusijom, bi smanjio globalnu proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno, počevši sa novembrom.

Ovo bi moglo prouzrokovati dodatni rast cena, usred energetske krize zbog rata u Ukrajini, dok se glasači u SAD, pod pritiskom inflacije, pripremaju da glasaju na "midterm" izborima, prenosi RSE.

Bela kuća je optužila OPEK+ da je "stao na stranu Rusije", te da bi rezovi u proizvodnji podigli prihode Moskve i naškodili sankcijama koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Saudijski zvaničnici su branili ovaj potez, tvrdeći da im je motivacija striktno ekonomska, a ne politička.

Njujork tajms je prethodno pisao da je najava smanjenja proizvodnje u Vašingtonu viđena kao zabijanje noža u leđa Bajdenu koji je pre samo tri meseca odustao od svog obećanja da će od Saudijske Arabije napraviti "pariju" zbog ubistva novinara Džamala Kašogija i otputovao u tu zemlju da pokuša da poboljša odnose sa Bin Salmanom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading