IMA LI SLOBODA CENU I U ČEMU LEŽI MOĆ HIDŽABA? Zbog svirepih ubistava u Iranu, u znak protesta žene ODSECALE KOSE! (VIDEO)

Autor:

Svet

07.10.2022

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri decenije nakon Islamske revolucije, tenzije dostižu svoj vrhunac. Po čemu se sadašnji talas protesta razlikuje od onih koji su bili ranije?

IMA LI SLOBODA CENU I U ČEMU LEŽI MOĆ HIDŽABA? Zbog svirepih ubistava u Iranu, u znak protesta žene ODSECALE KOSE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Svet je prošlog meseca ostao u mraku, nakon što je iranska policija uhapsila Mahsu Amini, dvadesetdvogodišnju Kurdsku Iranku koja je bila u poseti Teheranu i po njihovim pravilima ''nepropisno nosila hidžab'', te otkrila deo svoje kose.

Policija je uhapsila, danima se iživljavala nad njom u logoru za prevaspitavanje, a nekoliko dana kasnije umrla je u pritvoru.

Članovi njene porodice sumnjaju da je od silnih batina od strane policije podlegla povredama i preminula. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Neredi u Iranu

Njena smrt predstavlja okidač u neprestanim borbama sa vlastima Irana, dok širom sveta protesti za ženska prava ne jenjavaju, naprotiv, sada su stavovi žena izraženiji nego ikad, dok hrabro koračaju neprijatelju u susret.

Većinu protesta predvode žene na kojima skidaju hidžabe, čije nošenje je naložila iranska konzervativna vlada.

Ako se osvrnemo u prošlost, ovakve proteste Iran ne pamti još od Zelenog pokreta 2009. godine. Vlasti su tada odgovorile kontra napadom, tačnije oštrim obračunom, a u javnost su isplivali i nepotvrđeni izveštaji o demonstrantima koje je svirepo ubijala vlada.

Iranski režim pod vođstvom Ajatolaha Homeinia, duhovnim vođom te revolucije, takođe je tada pokušao da ograniči pristup internetu.

Republika

Foto: Printskrin/Tviter

Zabrana interneta

Postavlja se pitanje koliko su ovi protesti novi, a koliko samo nastavak borbi datiranih od pre samo 13 godina.

Zapanjujuća podudarnost javlja se u centralnom sloganu revolucije 1978. koji je tada glasio ''Hleb, rad, sloboda'', dok je danas ''Žene, život, sloboda''.

Po svemu sudeći, centralna zbivanja naišla su na inspiraciju u komunističkoj partiji ruske revolucije.

Gorenavedeni slogan potiče iz kurdskog pokreta za slobodu i rezultat je decenijskih aktivnosti i napora kurdskih žena u jednom od ekonomski najsiromašnijih regiona Irana, kurdskim provincijama.

Kurdske žene Kurdistana i Turske prvi put su koristile ovaj slogan. Abdulah Odžalan, vođa emancipatorskog kurdskog pokreta, 1998. godine održao je veoma poznat govor u kojem je rekao da su žene u suštini prve zarobljene u istoriji i dok ne budu oslobođene, svaki emancipatorski pokret će, u stvari, biti osuđen na propast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SARA

07.10.2022 17:51

OVO JE STRAŠNO...