PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Autor:

Svet

07.10.2022

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su advokat za ljudska prava Ales Bijaliacki iz Beloprusije, kao i ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizaciji za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je komitet u Oslu.

PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Foto: Tanjug/AP

Norveški Nobelov komitet držao je listu nominacija strogo čuvanom tajnom, ali se znalo da na njoj ima 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su advokat za ljudska prava Ales Bijaliacki iz Beloprusije, ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je komitet u Oslu.

Pre proglašenja dobitnika, stručnjaci su spekulisali o tome ko bi ove godine mogao da dobije prestižnu nagradu, a glavni favorit na kladionicama bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Među ostalim favoritima našli su se Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro i druge organizacije.

Ales Bijaliacki je aktivista za ljudska prava u Belorusiji, koji vodi skoro 30-godišnju kampanju za demokratiju i slobodu.

Godine 1996. osnovao je Centar za ljudska prava „Viasna“ u Minsku da bi pružio podršku političkim zatvorenicima. Od tada je to postala vodeća nevladina organizacija u zemlji koja doprinosi razvoju civilnog društva u Belorusiji kroz dokumentovanje kršenja ljudskih prava i praćenje izbora.

Od sredine 1980-ih, ovaj aktivista i advokat za ljudska prava je vodio nenasilnu i kontinuiranu borbu za građanske slobode u Belorusiji. Kao deo ovog rada, Bijaliacki je vodio kampanju za okončanje smrtne kazne.

Kao aktivni član nacionalnog pokreta za ljudska prava, Bijaliacki je uhapšen i proveo je nekoliko godina u zatvoru po izmišljenim optužbama, pošto su beloruske vlasti pokušavale da ga spreče. 

Bijaliacki je takođe član Koordinacionog saveta, koji su u avgustu 2020. godine osnovali predstavnici opozicije i civilnog društva sa ciljem da se olakša miran prenos vlasti u zemlji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Rasa

07.10.2022 09:31

Imam osecaj da ce posthumno Pavelic i Hitler dobiti nagradu za mir. Svojim zalaganjem su se izborili za miran zivot svojih naroda