SVET U STRAHU ZBOG PUTINOVOG POTEZA! Ruski predsednik pokrenuo nuklearnu podmornicu: Posejdon u Karskom moru!

Autor:

Svet

03.10.2022

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštajne službe NATO upozorile su da bi mogao biti testiran bespilotni podvodni aparat "Posejdon", kao i to da se višenamenska nuklearna podmornica "Belgorod" nalazi u Karskom moru, gde bi, navodno, moglo biti izvedeno lansiranje nuklearnog drona.

SVET U STRAHU ZBOG PUTINOVOG POTEZA! Ruski predsednik pokrenuo nuklearnu podmornicu: Posejdon u Karskom moru!

Foto: Tanug/AP, Youtube/SUT Media

Vladimir Putin ima najmoćnije oružje na svetu, smatraju iz SAD

Belgorod je nestao iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i možda je na putu ka Karskom moru kako bi testirao nuklearnu bombu Posejdon, navodi se u upozorenju NATO-a koji je procurio u italijanskim medijima tokom vikenda.

Posejdon je dron za koji se kaže da je sposoban da pređe velike udaljenosti pod vodom pre nego što detonira sa dovoljnom snagom da izazove nuklearni cunami od 1600 stopa, a dizajniran je za utapanje i ozračivanje obalnih gradova.

Ako se test ipak održi, to bi bio Putinov najnoviji pokušaj da zastraši Zapad zbog svog neuspelog rata u Ukrajini nakon što je osumnjičen da je naredio stelt napade na cevi Severnog toka prošle nedelje.


Belgorod je predložen kao kandidat za diverzantsku misiju jer ima i mini podmornice dizajnirane za izvođenje napada na podvodnu infrastrukturu. Međutim, sumnja se u njenu umešanost jer je - na 600 stopa - podmornica jedna od najvećih na svetu i da bi neotkriveno ulazak u Baltik bilo izuzetno teško, prenosi Dejli Mejl.

Takođe je nejasno da li bi Belgorod imao vremena da stigne od svoje matične baze u Belom moru do Baltika - na udaljenosti od nešto manje od 3000 milja - a da nije zabeleženo njegovo odsustvo.

NATO je od tada poslao upozorenje saveznicima da je podmornica nestala, ali je rekao da se i dalje smatra da radi na Arktiku.

Nejasno je kada je tačno upozorenje poslato, ali ga je u nedelju prvi objavio italijanski list La Repubblica. Belgorodska podmornica je u funkciji od jula.

Posejdon je bio jedno od četiri oružja sledeće generacije koje je Putin najavio još 2018. godine i smatra se da je operativno. Prema ruskim medijima, on je sposoban da pređe do 6.000 milja pod vodom pre nego što eksplodira nuklearna bojeva glava, koju nosi u svom prednjem delu, a koja ima snagu dve megatone - više od 130 puta veće od bombe bačene na Hirošimu.

To bi stvorilo cunami visine do 1.600 stopa, koji bi mogao da potopi obalne gradove i ostavi ih kao nuklearnu pustoš.

Bojeva glava nikada nije testirana zbog međunarodnih zabrana testiranja nuklearnog oružja.

Raskid tih sporazuma testiranjem Posejdona - čak i u udaljenim vodama Arktika - bio bi izuzetno provokativan potez Rusije.

- Jedinstvene karakteristike sistema Posejdon pomoći će mornarici da se uspešno bori protiv nosača aviona i udarnih grupa potencijalnog protivnika na bilo kom okeanskom poprištu ratovanja i uništava objekte obalske infrastrukture - izjavio je glavni analitičar Generalštaba admiral Igor Katasonov, prenosi Dejli Mejl.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zaza

03.10.2022 13:37

Šta je bilo miševi?

atila

07.10.2022 11:32

Ubij Putine tu zapadnu vampirsku gamad.