TITO ILI KRALJICA?! Evo na čijoj sahrani je bilo više svetskih lidera

Autor:

Svet

24.09.2022

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi svih dobi i društvenih slojeva tiskali su se kroz gužvu kako bi prisustvovali poslednjem ispraćaju dva velika lidera.

TITO ILI KRALJICA?! Evo na čijoj sahrani je bilo više svetskih lidera

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Josip Broz Tito sahranjen je 8. maja 1980. godine, a njegov pogreb ostao je pojam u regionu, budući da je okupio svetske lidere sa svih strana sveta.

Kraljica Elizabeta Druga, takođe je imala sprovod za pamćenje, budući da kako Englezi, tako i stranci i do 24 sata stajali u redu kako bi mogli da se probliže njenom kovčegu i odaju poslednju počast njihovoj voljenoj kraljici.

I Tito i Elizabeta Druga bili su izuzetno cenjeni u diplomatskim krugovima i s toga je veliki broj svetskih lidera prisustvovao pogrebu i jednog i drugog.

Čak 250 hiljada ožalošćenih je prisustvovalo ispraćaju britanske kraljice, a među njima bilo je predsetavnika 167 zemalja, uključujući 18 monarha, 55 predsednika i 25 premijera.

Bajden, Makron, Von der Lajen, Albert II od Monaka, su samo neka od istaknutih imena, koja su prisustvovala sahrani britanske kraljice.

Što se tiče sahrane Josipa Broza Tita, njoj su između ostalih prisustovali britanska premijeka Margaret Tačer, generalni sekretar komunističke partije Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev, indijska premijerka Indira Gandhi, rumunski predsednik Nicolaj Čaušesku, prvi predsednik Severne Koreje Kim Il-sung, prenosi Indeks.

Oni su se našli među predstavnicima 123 zemlje, a među njima bilo je četiri kralja, 32 predsednika, 22 premijera, kao i preko 100 predstavnika komunističkih ili radničkih partija.

BBC je pisao, prema podacima iz knjige Poslednja Titova bitka autora S. Ivanca i R. Mirosavljeva, kako se okupilo 218 izaslanstava iz 126 zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lateeeeee

24.09.2022 13:42

Nemogu da verujem tito je bio veća faca al dobro nije dugo ziveo