ZA PUTINA NEMA SANKCIJA! Ruska nafta pronašla svoj put u Evropu - Britanci su DESNA RUKA OVOJ AKCIJI!

Autor:

Svet

29.07.2022

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski brodovi vrše transfer ruske nafte u vrednosti od preko 165 miliona funti. Međutim, nije samo Britanija upletena u širenje Putinove monopolske naftne mreže.

ZA PUTINA NEMA SANKCIJA! Ruska nafta pronašla svoj put u Evropu - Britanci su DESNA RUKA OVOJ AKCIJI!

Foto: Tanjug/AP

Otkriveni su brodovi Velike Britanije koji prenose rusku naftu u Evropu. Iako su uvedene sankcije na uvoz ruske nafte, ovi brodovi svojim akcijama indirektno pomažu Putinov režim koji je protivno međunarodnom pravu ušao na ukrajinsku teritoriju i već pet meseci vrši invaziju nad nemoćnim narodom ove države.

Plaža Safolk u Sautvoldu je jedna od retkih oblasti u Velikoj Britaniji gde je dozvoljen transfer nafte sa broda sa brod. Očigledno da je to zloupotrebljeno, jer se uveliko dešava trgovina ruskom naftom. Najmanje dva puta u maju, brodovi sa britanskom posadom jurili su iz obližnjih luka kako bi pomogli u prenošenju ruske nafte između ogromnih tankera, saopšteno je u istraživanju Global Vitnessa i The Independenta.

U pitanju su velike količine ruske nafte, koje iznose čak preko 165 hiljada tona ruskog mazuta, koji je vredan preko 165 miliona funti.

Transferi su jedna karika u međunarodnom lancu koji je pomogao Vladimiru Putinu da brzo prebaci prodaju nafte u Aziju dok su evropski kupci smanjivali. Tačan broj transfera koji su se desili kod britanske obale nije poznat.

Monopolska mreža

Foto: pixabay.com

Britanski brod

Britaski brodovi koji su izvršili prenos nafte, činili su to van teritorijalnih voda Velike Britanije. Dva od uključenih tankera su u vlasništvu nemačkih kompanija, jedan je označen u Liberiji. Grčke i malteške kompanije upravljaju sa dva tankera, dok treći ima svog "komercijalnog operatera" registrovanog u Monaku.

Krajnji vlasnici tankera sakriveni su iza anonimnih kompanija, što ih čini nemogućim da se sa sigurnošću identifikuju. Velovi tajne znače da se malo plaše štete po reputaciju od ruske veze.

U stvari, kako druge kompanije koje više vode računa o imidžu izbegavaju rusku naftu, profitne mreže postaju samo deblje za one koji su spremni da ostanu na tom kursu.

Tri glavne evropske zemlje transporta – Grčka, Kipar i Malta – udvostručile su količinu ruske nafte koju transportuju od početka rata.

Tone ruske nafte

Foto: pixabay.com

Britanski brod

Početkom maja, dva ogromna naftna tankera, Conti Benguela i Matilda, napustila su terminal severno od Sankt Peterburga.

Opterećeni hiljadama tona ruske nafte, plovili su kroz Baltičko more, oko Danske do obale kod Safolka.

Britanska kompanija pod nazivom STS Marine Transfers bila je dobro obaveštena o transferu nedeljama unapred od strane brodskih operatera. Firma je poslala čamac da premesti 14 hiljada tona mazuta iz Conti Benguela u Matildu.

Conti Benguela je ponovio manevar, napunivši tanker pod malteškom zastavom pod nazivom Nolde koji je prevozio 80 miliona funti ruske nafte, piše The Independent.

Putinov ratni kovčeg

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putinov ratni kovčeg, sagrađen prodajom skupe nafte, znači da može da rizikuje da izgubi drugi glavni izvor svojih prihoda: gas. Ovo je velika zabrinutost za Evropu.

Poslednjih nedelja, Kremlj je naglo smanjio isporuke Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i nekoliko drugih zemalja EU, što je povećalo izglede za isključenje struje i racionalizaciju ako zalihe nestanu ove zime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
БрацаБрацика

29.07.2022 17:47

А шта сте мислили? Џабе се, уз договор, води рат? Људи? Па, то је увек била колатерална штета... Све је исто, само се центри моћи договорно померају.

Kralj

29.07.2022 17:56

Velika.britania ili u prevodu ENGLESKA , uništava EVROPSKU UNIJU,ali tek će je uništit,i zato što je VELKI INTERS NJEN.