AMERIČKE RAKETE PRESUDILE RUSKIM PILOTIMA! Najteži udarac za Putina - HIMARS pravi razliku u Donbasu!

Autor:

Svet

25.07.2022

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maksim Potjomin (41) i Anatolij Stasjukevič (54), piloti borbenog aviona i potpukovnici i Sergej Mihajlov (42) poginuli su tokom raketnog napada HIMARS u Donbasu.

AMERIČKE RAKETE PRESUDILE RUSKIM PILOTIMA! Najteži udarac za Putina - HIMARS pravi razliku u Donbasu!

Foto: Tanjug/AP, Facebook

Novi raketni bacači američke proizvodnje, stavile su ruske vojne trupe u nezavidnu poziciju. Vatrena misija raketnog sistema visoke pokretljivosti, HIMARS, velika su prepreka Putinovim planovima invazije Ukrajine. 

Kako saznaju britanski mediji, dva najbolja pilota Putinove vojne avijacije poginula su od posledica raktnog napada HIMARS u Ukrajini. 

Maksim Potjomin (41) i Anatolij Stasjukevič (54), piloti borbenog aviona i potpukovnici izgubili su živote, što za jedan od najtežih udaraca za ruskog predsednika Vladimira Putina i Kremlj od početka invazije.

Foto: Tanjug/AP

Himars

U napadu HIMARS, ovi piloti su poginuli kada je kolonu pogodila precizno navođena raketna artiljerija u Donjecku 8. jula. 

Trostruki udarac na Putina

Njihova smrt je već obelodanjena, međutim, tek je otkriveno da su ubijeni od ovog jakog modernog raketnog oružja.  

Otac poginulog pilota Maksima Potjomina, koji je predsednik Volgogradske regionalne padobranske federaciju oglasio se povodom gubitka sina. 

- Auto mog sina pogođen je projektilom HIMARS - tvrdi otac poginulog pilota. 

Foto: Tanjug/AP

Vojni avion/Ilustracija

Potjomin je za sobom ostavio neutešnu suprugu i dvoje dece, sina (15) i ćerku (8). Za svoju požrtvovanost državi, Kremlj ga je odlikovao ordenom za hrabrost, koji priznaje nesebična dela u službi države. 

Natalija Dudinka, njegova kuma, rekla je da je njegov gubitak izazvao ogromnu tugu.

- Nema reči koje mogu da izraze bol za mojim kumom. Tuga je neizmerna - rekla je ona neutešno. 

Anatolij Stasjukevič, potpukovnik koji je poginuo zajedno sa Potjominom, bio je vojni pilot treće generacije i načelnik štaba prve gardijske Baranovičke crvenozastavne mešovite vazduhoplovne divizije. Zajedno sa svojim kolegom, leteo je u jedinici koja je bila stacionirana u Krimsku, koji se nalazi u Krasnodarskom kraju. 

Foto: Tanjug/AP

Istočna Ukrajina

Pored Stasjukeviča i Potjomina, Putin je doživeo nepopravljiv gubitak, kada je potpukovnik Sergej Mihajlov (42), komandant motorizovanog streljačkog bataljona, poginuo u Ukrajini.

HIMARS stavio tačku na ofanzivu  

Od trenutka kada su SAD dodelile Ukrajini precizni raketni artiljerijski sistem HIMARS, Kijev koristi ovo moćno oružje za napad na ruske komandne tačke i skladišta municije duboko iza linija fronta, koje su ranije bile van dometa. 

Sistem S-400, koji je do sada bio "tajno oružje" Putinove vojne garde, pruža minimalnu ili nikakvu zaštitu od ukrajinskih napada. 

Foto: twitter.com/Maurice Schleepen ‏

Ukrajinska vojska

Na osnovu podataka koje je NASA podelila, HIMARS je ozbiljno ograničio rusku vojsku, te je tako ofanziva u Donbasu praktično zaustavljena, što potvrđuje i činjenica da je količina artiljerije koja se koristi u ovoj regiji u poslednje dve nedelje značajno opala, a Putinove trupe su ostvarile neznatne teritorijalne dobitke. 

Pored toga što stvaraju velika ograničenja za ofanzivu, noćni raketni napadi na skladišta municije izazivaju ogromne eksplozije širom istočnog regiona Donbasa. Zahvaljujući velikom napretku koji je ostvaren HIMARS-om, ukrajinske trupe spremaju veliki kontranapad na jugu i u blizini Hersona.

Nepremostivi gubici 

Na osnovu informacija koje prenose britanski mediji, gde god da se okrene, Putin je na gubitku, a izlaz nije na vidiku. Pogibija tri vojna pilota za njega predstavlja nepremostiv gubitak, a sa druge strane živote je izgubilo desetine ruskih oficira, među kojima se nalazi i jedan general.

Kada jedan gubi, drugi uvek dobija. U ovom slučaju, gubici Rusije su nikada veći. Kako prenosi Telegram kanal General SVR, Putin je izgubio 56.000 vojnika tokom borbi prethodnih pet meseci. Te brojke uključuju ukupno 43.000 redovnih ruskih vojnika plus 11.400 iz privatnih vojnih izvođača i još 2.000 Nacionalne garde.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Ako se potvrdi, to bi značilo da je oko trećine ukupne ruske vojne snage ubijeno od početka Putinove „specijalne operacije“ u februaru.

Šef britanskih oružanih snaga, admiral ser Toni Radakin, nedavno je tvrdio da se 50.000 ruskih vojnika povuklo iz borbe u ratu.

Međutim, ta brojka uključuje i mrtve i ranjene. Nova cifra se odnosi samo na smrtne slučajeve. Veća brojki smrtnih slučajeva takođe bi implicirala još veći broj ranjenih, što bi masovno ometalo Putinovu sposobnost da vodi rat u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Dragan

25.07.2022 10:38

Mogu otežati ali preokrenuti tok rata teško

Ceca

25.07.2022 14:51

Ceo svet ratuje protiv Putina i ništa mu ne može! Zato, što je na pravoj strani istorije!

Кнут

25.07.2022 14:54

Оружије као оружије. Прилагодиће се и наставити даље. Људи гину. Борбе се воде и то је нормално. За то постоје прорачуни. Знају Руси јако добро које су им граничне вредности. Ако се до њих дође, убациће друге борбене системе и почети редом да прже земљу и покривају више у дубину ка Пољској, нпр.. Мислим да је чланак у позадини прозападњачки, а то значи - пронацистички. А то значи да уредник и новинар треба да оду у затвор. Или у Украјину, на фронт, да описују путање пројектила.

Super Srbin

25.07.2022 17:45

Dobro jutro, Hrvatska.