(VIDEO) POKUŠAN ATENTAT NA ZELENSKOG? Rusija blokirala Fejsbuk!

Autor:

Svet

04.03.2022

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devetog dana ruske invazije situacija u Ukrajini se ne smiruje, izbio je požar u krugu nuklearne elektrane. Najnovija dešavanja pratite u blogu na Republika.rs.

(VIDEO) POKUŠAN ATENTAT NA ZELENSKOG? Rusija blokirala Fejsbuk!

Foto: Tanjug/AP

FAKTI - NAJVAŽNIJE ŠTO DO SADA ZNAMO:

* Ukrajnici tvrde da su Rusi granatirali nulearku Zaporožje
* Zelenski pozvao svetske lidere da reaguju
* Zvaničnici tvrde da nema opasnosti od radijacije
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

20.40 Snimak nukelarke Zaporožje posle ruskog zauzimanja

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz nuklearne elektrane i oštećenja. Interesantno je da je objekat na kome su prikazana oštećenja nalazi se prekoputa reaktora broj 2 od ukupno 6 koliko ih ima.

 

 

19:15 - Rusi blokirali Fejsbuk

Rusija je blokirala Fejsbuk u toj zemlji zbog rata sa Ukrajinom, objavila je ruska regulatorna agencija.

Republika

Foto: pixabay.com

Rusija blokirala Fejsbuk

19:15 - Sednica Saveta bezbednosti UN

19:05 - Pokušan atentat na Zelenskog?

Sergej Nikiforov objavio je fotografije dvorišta letnje rezidencije, koja se nalazi kod Kijeva, na kojoj se vidi neidentifikovani metalni objekat, za koji Nikiforov sumnja da je najverovatnije fragment rakete.

- Delić rakete pao je u dvorište predsedničke dače u Konča Zaspi - napisao je Nikiforov.

Nešto ranije pojavile su se informacije da je Zelenski u poslednjih nekoliko dana preživeo najmanje tri atentata.

18:59 - Ukrajina: Ruske trupe isterane iz Nikolajeva

Zvaničnik ukrajinske vlade Andrij Jakobčuk saoštio je da su ruske trupe navodno isterane iz Nikolajeva, ali da se borbe nastavljaju na periferiji.

U međuvremenu su ukrajinkse snage objavile video na kojima se navodno vidi zauzimanje gradskog aerodroma na kom se vijori podignuta ukrajinska zastava.

16:48 - Marijupolj na kolenima

Ukrajinski grad Marijupolj nema vodu, grejanje i struju i ostaje bez hrane nakon što je bio na udaru ruskih snaga u proteklih pet dana, rekao je njegov gradonačelnik u televizijskom apelu.

 

 

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja, rekao je da je pozvao na stvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz lučkog grada na jugoistoku zemlje. "Jednostavno nas uništavaju", rekao je on.

16.13 - Treća runda za vikend?

Ukrajina planira da održi treću rundu razgovora sa ruskim zvaničnicima ovog vikenda, tvrdi savetnik Zelenskog, a prenosi AFP. Navodno je isto rekao i Putin nemačkom kancelaru Šolcu, sa kojim je razgovarao.

Podsetimo, u četvrtak je održana druga runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine. Ukrajina i Rusija dogovorile su obezbeđivanje humanitarnih koridora za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova, rekao je savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak.

15.53 - Oglasila se Vrhovna Rada

- Zelenski je u Kijevu, nije napustio Ukrajinu - tvrdi Vrhovna rada.

15.34 - Zaplena vila ruskih oligarha

- Britanske vlasti mogle bi da otmu vile „ruskih oligarha“ u Londonu i u njih smeste ukrajinske izbeglice, piše „Tajms“ pozivajući se na zamenika premijera Raba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

15.22 - Rusija: Najveći hakerski napad u istoriji

- Krim je bio podvrgnut najvećem hakerskom napadu u svojoj istoriji, ali napadači nisu uspeli da poremete rad informacionih sistema - saopštio je Krimtehnologije.

15.21 - Ubijen 331 civil

Kancelarija UN-a za ljudska prava saopštila je da je do sada tokom ruske invazije na Ukrajinu ubijen 331 civil.

Dodaje se da je povređeno 675 civila.

15.19 - Gulg udario na Moskvu

IT kompanija Gugl odlučila je da zada novi udarac Ruskoj Federaciji pošto je ta zemlja ostale bez Gugl oglasa.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

15.18 - Poruka Ankare

Turska neće zatvoriti nebo za Rusiju, prenose proruski mediji.

15.17 - Kabinet Zelenskog: Kad počinje treća runda?

- Treća faza rusko-ukrajinskih pregovora može biti održana sutra ili prekosutra, u direktnom smo kontaktu - rekao je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog.

15.04 - HITNO! Usvojen zakon

Rusija je usvojila Zakon po kome će oni koji šire lažne vesti o ratu u Ukrajini ići na robiju do 15 godina.

 

 

14.43 - NATO odbio Kijev

- Ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarali su o „zoni zabranjenih letova“ iznad Ukrajine, ali su se složili da NATO avioni ne bi trebalo da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.39 - Sednica UN

- SAD i Evropljani zatražili su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN po pitanju nuklearne elektrane Zaporožje, zakazan je za 19.30 po moskovskom vremenu - rekao je izvor za RIA Novosti.

14.27 - Najnovija vest! Rusi tvrde: Zelenski napustio Ukrajinu

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napustio Ukrajinu i da se trenutno nalazi u Poljskoj.

- Zelenski je napustio Ukrajinu. Poslanici ukrajinske Vrhovne rade tvrde da ne mogu da dopru do njega u Lavovu i da je sada u Poljskoj - napisao je Volodin na Telegramu.

14.26 - Ukrajina objavila nove procenjene ruskih gubitaka

Ukrajinske oružane snage objavile su nove procenjene ruske gubitke. Prema tim procenama, Rusija je izgubila 9.166 vojnika, 251 tenk, 33 aviona, 37 helikoptera, 404 vozila, 105 raketnih sistema.

 

 

14.22 - Ima poginulih u nuklearnoj elektrani u Zaporožju?

Nekoliko ljudi je poginulo ili povređeno u požaru koji je izbio tokom ruskog granatiranja ukrajinske nuklearne elektrane, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi BBC.

Zaposleni u elektrani prate stanje u Zaporožju kako bi bili sigurni da sve radi bezbedno, a ističe se da je nivo radijacije trenutno normalan, navodi ministarstvo u saopštenju na Fejsbuku.

14.21 - Kadirov: Ukrajinski nacionalisti spremali agresiju na Rusiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov poručio je da sada nije ostala ni trunka sumnje da su se nacionalisti u Ukrajini zaista spremali na agresiju protiv Rusije.

Deveti dan specijalne operacije u Ukrajini. Tokom tih dana je postalo očigledno da nemamo prosto posla sa banderovcima, već sa nemilosrdnim ubicama koje ne prezaju ni od čega. Oni i njihovi fanatici su uvukli celu Ukrajinu i potpuni mrak. Beskrajni tok lažnih informacija koje se šire iz Kijeva i koje je pokupila Evropa, obavio je ceo svet. Sada niko od nas nema ni trunku sumnje u to da su se nacionalisti u Ukrajini zaista spremali na agresiju protiv Rusije. Prestigli smo ih i to je spasilo stotine hiljada, a možda i milione života. Specijalna operacija svakako mora biti dovedena do potpunog poraza sledbenika Bandere - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

14.06 - NATO: Održati kanale komunikacije sa Rusijom

- Cilj NATO je da održi kanale komunikacije sa Rusijom kako bi se izbegle konfliktne situacije - rekao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. 

13.42 - Vučić na vezi sa Džonsonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu saopštio je da je upravo završio razgovor sa Borisom Džonsonom.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.07 - Peskov: Za sada razgovaraju delegacije

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost susreta Putina i Zelenskog, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da su sada na redu pregovori između delegacija dve zemlje.

- Kremlj je uveren da pregovori Rusije i Ukrajine treba da se vode u tišini i da ne budu predmet javnog objavljivanja, sada ne govorimo o dokumentima, ovo je prilika da Kijevu prenesemo našu viziju rešavanja problema - rekao je Peskov.

Peskov je negirao da je Rusija navodno odustala od cilja „denacifikacije“ u pregovorima sa Ukrajinom.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Povećana radijacija u Srbiji?!

U Srbiji u protekla 24 časa nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja, a time ni nakon oružanog sukoba koji se dogodio jutros na području ukrajinske nuklearne elektrane "Zaporožje", saopšteno je danas iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost (SRBATOM).

Kako navode, sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.00 - Šolc: Nemačka nije strana u sukobu

- Nemačka nije strana u sukobu u Ukrajini i neće to postati - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

12.56 - Ruski ambasador u Parizu: Bezbednost osoblja ugrožena

Situacija sa bezbednošću zaposlenih u ambasadi Rusije u Francuskoj je prilično napeta, izjavio je danas ruski ambasador u Parizu Aleksej Meškov, dodajući i da su počinjeni "različiti teroristički akti" protiv ruskih institucija.

- Zapravo, antiruska osećanja prevazišla su okvire prošlonedeljnih ograničenja i zapravo su se raširila na različite delove francuskog društva, pre svega, naravno, državne strukture - izjavio je Meškov za tv kanal "Rusija-24", a navodi ruska agencija TAS S.

12.27 - Kabinet Zelenskog: Spremni smo!

Ukrajina je spremna da obezbedi uklanjanje i isporuku humanitarnog tereta, ukrajinske trupe garantuju bezbedan prolaz koridorima, saopštio je kabinet Zelenskog.

Kijev traži od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da hitno preduzme neophodne radnje za organizovanje humanitarnih koridora.

Kancelarija Zelenskog smatra da su humanitarni koridori potrebni u Harkovu, Kijevu, Nikolajevu, Lugansku, Donjecku i drugim regionima. Grad Kijev nije naveden na listi.

12.24 - HITNO! Ponovo se oglasio Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio putem video linka, prilikom ceremonije podizanja zastave, na feribotu „Maršal Rokosovski“.

Putin je rekao da Rusije nema zle namere prema komšijama.

Osvrcćući se na rusku specijalnu operaciju koja je u toku u Ukrajini, Putin je naglasio da Rusija odgovara samo na „negativne akcije drugih zemalja“.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

12.21 - Zaharova: Ne verujemo Nulandovoj

Ne treba verovati izjavama zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland o ukidanju sankcija protiv Rusije u slučaju prekida operacije u Ukrajini, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Nemoguće je i ne sme se verovati na reč pojedinim izjavama ljudi koji su se mnogo puta poneli neodgovorno i koji ne ispunjavaju svoje obaveze, to je štetno i opasno - izjavila je Zaharova.

12.06 - Ruske trupe ulaze u Nikolajev?

Proruski mediji prenose da ruske trupe trenutno ulaze u ukrajinski grad Nikolajev.

11.56 - Lukašenko: Uhvatili su nas i neće pustiti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da je sukob u Ukrajini počeo danas i završiće se sutra, ma koliko težak bio, "ali hibridni rat koji je pokrenut protiv Belorusije, posebno rat sankcija u ekonomiji i finansije, je već duže vreme".

- Prilepili su se za nas kao armirani beton, o čemu smo danas dva sata razgovarali sa predsednikom Putinom. Uhvatili su nas i neće pustiti sve dok ne pomisle da imamo posla sa nama - naveo je Lukašenko.

11.46 - Vučić upoznao Aleksandroviča sa stavovima Srbije

Srbija je opredeljena za poštovanje normi međunarodnog javnog prava, što podrazumeva i uvažavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i drugih međunarodno priznatih država rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem.

Vučić je ukrajinskog ambasadora upoznao i sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je pres služba predsednika.

11.31 - Zelenski: Napad na nuklearku mogao je da završi kao šest Černobilja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju mogao da izazove uništenje jednako kao da je eksplodiralo "šest Černobilja“.

BBC je preneo delove njegovog televizijskog obraćanja koje je počeo sa:

- Narode Ukrajine! Preživeli smo noć koja je mogla da zaustavi tok istorije - istorije Ukrajine teritorije Evrope.

Zelenski je rekao da je Rusija znala šta radi kada je gađala granate direktno na stanicu i nazvao to činom "terora na nečuvenom nivou“.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

 

Obraćajući se Rusima, on je rekao: "Kako je to uopšte moguće? Zar se nismo zajedno borili protiv posledica černobiljske katastrofe 1986. godine?“ i pozvao ih izađu na ulice i kažu svojoj vladi da žele da žive.

Zelenski je takođe pozvao na zonu zabrane letova iznad Ukrajine i sankcije protiv "nuklearne terorističke države".

- Radijacija ne zna gde je Rusija. Radijacija ne zna za granice vaše zemlje - upozorio je on.

Istovremeno, ruske vlasti demantovale su optužbe Kijeva da su granatirale nuklearnu elektranu i za požar koji je tamo izbio optužile ukrajinske savotere-

11.09 Ne želimo rat sa Rusijom ali smo spremni za njega

NATO će braniti sve svoje saveznike i teritoriju od ruskog napada, izjavio je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken koji je doputovao na sastanak ministara spoljnih poslova alijanse u Brisel.

 

 

 

10.57 - Borelj: Ne možemo dozvoliti da moć deli pravdu

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da se na granicama Evrope odvija neopravdani rat koji odnosi velike ljudske žrtve uz upotrebu oružja zabranjenog Ženevskom konvencijom i pozvao na slanje misije koja bi trebalo da proceni da li se neki od napda Rusije u Ukrajini mogu tretirati kao ratni zločini.

- Ne možemo da dozvolimo da moć deli pravdu. Ovo je kritičan trenutak u istoriji Evrope - izjavio je Borelj.

10.49 - Srbija će prihvatiti izbeglice

U Srbiju je, tako, u ponedeljak ušlo oko 300 izbeglica, a većina njih je nastavila put ka Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde imaju nekretnine, podaci su Komesarijata za izbeglice i raseljena lica.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.44 - Gradonačelnik: Situacija u Zaporožju ekstremno napeta

Dmitro Orlov, gradonačelnik grada Energodara, gde se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, rekao je danas da u gradu nema grejanja zbog oštećenja od granatiranja.

- Zbog oštećenja toplovoda tokom noćnog granatiranja, Energodar nema grejanje. Trenutno radimo na popravci - rekao je on a preneo CNN.

Orlov je rekao da oni koji su proveli noć u skloništima mogu da se vrate kući, ali je preporučio da izbegavaju boravak na otvorenom zbog "izuzetno napete situacije".

- Što se tiče situacije u samom gradu. Sada su ulice mirne, nepoznati ljudi se ne primećuju. Oni koji su prenoćili u prihvatilištu mogu da se vrate kući. Međutim, zbog izuzetno napete situacije u blizini, preporučujemo vam da što manje budete napolju i ostanite kod kuće - rekao je Orlov.

Republika

Foto: Tanug/AP

 

 

10.27 - Duma usvojila krucijalni zakon

Državna duma usvojila je zakon kojim se dozvoljava uvođenje sankcija zbog kršenja prava Rusa protiv bilo kojih stranaca (sada je to moguće samo protiv američkih državljana).

10.26 - Rusija: Kijev podmetnuo požar

Kijevski režim je prošle noći pokušao da sprovede monstruoznu provokaciju u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“ podmećući požare, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Oko dva sata posle ponoći patrolu ruske Nacionalne garde napala je ukrajinska diverzantska grupa. Vatra je otvorena na ruske vojnike iz objekata za obuku koji se nalaze van same elektrane, i to sa ciljem da se isprovocira uzvratna paljba. Ruske snage su uspele da eliminišu pretnju, međutim, prilikom napuštanja objekta ukrajinska diverzantska grupa je zapalila zgradu - naveo je Konašenkov.

10.21 - Udarno! Oglasio se predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu i građanima Srbije uputio bitnu poruku.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.06 - Zelenski: Cela ruska vojska je u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski tvrdi da je cela ruska vojska bačena na Ukrajinu.

Šef Ukrajine ponovo hitne sankcije Rusiji i zatvaranje neba nad tom zemljom.

10.03 - Nastavljeni ruski udari

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa udarima na vojnu infrastrukturu Ukrajine

- Ukupno je tokom operacije pogođeno 1.812 ciljeva, uključujući: 65 komandnih mesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 56 protivvazdušnih raketnih sistema S-300, Buk M-1 i Osa, 59 radarskih stanica. Uništeno je i 49 letelica na zemlji i 13 letelica u vazduhu, 635 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 67 višecevnih raketnih sistema, 252 topa poljske artiljerije i minobacača, 442 jedinice specijalnih vojnih vozila, kao i 54 bespilotne letelice - saopštilo je Ministarstvo odbrane.RF.

9. 46 - Kasparov: Putin je počinio genocid

Bivši prvak sveta u šahu Gari Kasparov oštro je napao ruskog predsednika Vladimira Putina optužujući ga za genocid.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

9.41 - Bivši premijer Ukrajine: NATO hteo Treći svetski rat

Bivši ukrajinski premijer Azarov rekao je da je NATO planirao da otpočne Treći svetski rat upotrebom nuklearnog oružja protiv Rusije, a Kijev je odigrao ključnu ulogu u njegovom pokretanju.

Prema njegovim rečima, NATO je planirao da u Ukrajini rasporedi 4 brigade, uključujući vazdušnu brigadu sa sposobnošću da nosi nuklearne bojeve glave.

Planirano je da se ovog leta dogovori raspoređivanje snaga u Ukrajinu, a do kraja godine - da se nuklearnim oružjem izazove sukob sa Rusijom, piše Azarov.

Plan NATO-a za Ukrajinu predviđao je i blokadu mirovnih snaga u Pridnjestrovlju od strane snaga sa teritorije Rumunije i blokadu Kalinjingrada uz pomoć poljske vojske, rekao je ukrajinski bivši premijer.

Rusija je odlučila da uspostavi red u Ukrajini kako bi izbegla Treći svetski rat i napad na njenu teritoriju, osim toga, u Ukrajini je pripremljena provokacija za uništavanje stanovništva u LNR i DPR, a Putin je spasao stotine hiljada života, napisao je Azarov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

9.28 - Gardijan: Rusija će biti izbačena iz UN?

Dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio moguće isključenje Rusije iz UN, o tome danas pišu i britanski mediji. Rusija nema pravo da bude članica SB UN, tvrdi Zapad.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.10 - Kina: Osigurajte bezbednost

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas na sve strane da osiguraju bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini, nakon što je požar izbio u zgradi za obuku nuklearke tokom intenzivnih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, prenosi Rojters.

- Pratićemo situaciju i pozivamo sve strane da budu uzdržane, da izbegnu eskalaciju i da osiguraju bezbednost nuklearnih postrojenja - kazao je ministar spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

9.00 - Kadirov: Putine, da zauzmemo Harkov i Kijev

Lider Čečenije Ramzan Kadirov obratio se danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da naredi vojsci da zauzmu Harkov, Kijev i druge ukrajinske gradove.

- Druže predsedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam rekao da sam ja vaš pešadinac, spreman sam da dam svoj život za vas. Ali ne mogu da gledam kako ginu moji i naši vojnici Ministarstva odbrane, Nacionalne garde i drugih struktura. Molim vas da zažmurite na sve i dozvolite im da za dan-dva završe ono što se tamo dešava - napisao je Kadirov na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

8.59 - Orban: Uveli smo sankcije Rusiji, osetićemo posledice

Mađarska je podržala sankcije Evropske unije protiv Rusije, ali će mađarska ekonomija neizbežno osetiti posledice tih sankcija, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban.

- Sankcije imaju svoju cenu i to je dvosekli mač, a mi ćemo platiti tu cenu vrlo brzo - kazao je Orban za državni radio, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

8.38 - Džonson: Pretnja za celu Evropu

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu.

Džonson je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji u elektrani u Zaporožju, koji se nalazi na jugoistoku zemlje, preneo je Rojters.

- Premijer je rekao da bezobzirne akcije Putina sada mogu direktno da budu pretnja bezbednosti cele Evrope - saopštili su iz Dauning strita.

8.34 - Denacifikacija Ukrajine

Denacifikacija Ukrajine biće dug i ozbiljan posao, koji bi pre svega trebalo da odradi sam ukrajinski narod nakon što se oslobodi aktuelnog neonacističkog režima, izjavio je zamenik predsednika komiteta za ekonomsku politiku Saveta federacije Rusije Konstantin Dolgov.

- Presudnu ulogu će odigrati ukrajinski narod. Savetnik našeg predsednika je već spomenuo da Rusija ne namerava da sprovodi izbore u Ukrajini nakon što se specijalna operacija završi - kazao je on.

Pomeo: SAD treba da priznaju nezavisnost Tajvana

Sjedinjene države bi trebalo i zvanično da priznaju Tajvan kao nezavisnu državu, izjavio je danas bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo tokom govora u Tajpeju, najvećem gradu Tajvana.

- Vlada SAD bi trebalo momentalno da preduzme neophodne mere i davno zakasneli korak, da učini pravu i očiglednu stvar, a to je da ponudi Kini, Tajvanu, američko diplomatsko priznavanje Tajvana kao slobodne i suverene države - kazao je Pompeo u govoru koji su organizovali tajvanski akademici.

8.30 - Odluka Praga

Češka uvodi 30-dnevno vanredno stanje zbog priliva izbeglica iz Ukrajine.

8.29 - Banka grupe BRIKS obustavila nove transakcije u Rusiji

Nova razvojna banka (NDB), koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRIKS, saopštila je da je obustavila nove transakcije u Rusiji.

- U svetlu širenja neizvesnosti i ograničenja, NDB je obustavila nove transakcije u Rusiji. NDB će nastaviti da posluje pridržavajući se u potpunosti najviših standarda usklađenosti kao međunarodna institucija - navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu banke, prenosi Rojters.

8.23 - Marijupolj i dalje pod kontrolom Ukrajinaca

Jugoistočni lučki grad Marijupolj i dalje je pod kontrolom Ukrajine, ali su ga opkolile ruske snage i podvrgnut je intenzivnim udarima, saopštila je Velika Britanija u obaveštajnim podacima u petak.

 

 

8.22 - HITNO! Ruski ambasador u SAD: Osudite Grejema

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov zatražio je od američkih vlasti zvanično objašnjenje i osudu izjava senatora Lindzija Grejema koji je izjavio da bi osoba koja „ukloni ovog čoveka“ (misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina) učinila veliku uslugu zemlji i svetu

- Nivo rusofobije u Americi je porastao do neviđenih razmera - dodao je ruski amabasador

8.20 - RT se ponovo vidi u Srbiji

Srbija je uspela da vrati signal ruske televizije RT (Raša tudej) na pojedine kablovske operatere u zemlji, pošto je bio prekinut nakon odluke Saveta EU da hitno obustavi distribuciju ruskih državnih medija - RT i „Sputnjik“ na teritoriji cele Evropske unije.

 

7.50 - Nuklearku Zaporožje zauzele ruske snage

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina.

"Operativno osoblje prati stanje blokova i obezbeđuje njihov rad u skladu sa bezbednosnim i tehnološkim procedurama", dodaje se u saopštenju ukrajinskih regionalnih vlasti.

Ukrajina je poručila da su ruske snage napale noćas zonu nuklearke, nakon čega je zapaljena petospratna zgrada centra za obuku.

07.35 - Bez povećanja nivoa radijacije u Zaporožju

Osnovna oprema u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromijenjena nakon požara, bez promjene nivoa radijacije, saopštila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na regulatorne organe zemlje, prenosi Rojters.

"Ukrajinski regulatorni organ saopštio je da požar na lokaciji nije uticao na 'osnovnu' opremu i da osoblje fabrike preduzima mere za ublažavanje posledica", navodi se u saopštenju.

"Nije bilo prijavljenih promena u nivou radijacije u elektrani", dodaje se se.

07.30 - Džonson: Ruski napad na nuklearku pretnja za celu Evropu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu.

7.20 - Napredovanje Rusa

Ruske snage zauzele su gradove Berdjansk i Enerhodar u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, kao i oblast oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Interfaks.

7.05 Vanredno stanje u Češkoj

Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vlada može da ga produži ako bude neohodno, prenosi CNN. Premijer Petr Fijala rekao je ranije da se vanredno stanje uvodi iz čisto tehničkih razloga, kako bi se Češka izborila sa prilivom izbeglica i da nikako neće imati uticaja na građane te zemlje. 

6.30 - Požar je ugašen

Ukrajinska služba za hitne situacije se oglasila na društvenim mrežama i objavila da je požar nakon nekoliko sati ugašen.

"U 6.20 po lokalnom vremenu, požar u zgradi za obuke u nuklearnoj elektrani je ugašen. Nema žrtava", piše u kratkoj objavi.

5.35 - Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetske lidere da reaguju zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Najveća nuklearna elektrana u Evropi trenutno gori. Ako bi došlo do otapanja, bilo bi mnogo strašnije od Černobilja 1986. godine. Bio sam u kontaktu sa liderima Amerike, Britanije, EU, Nemačke i Poljske," rekao je on.

 

5.30 - Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Britanski premijer Boris Džonson zatražio je hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog situacije u Ukrajini.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je objavila da je njen Centar za incidente i hitne slučajeve stavljen u stanje 24-časovne pripravnosti.

 

 

5.20 - Požar u krugu nuklearne elektrane

U toku noći, u krugu nuklearne elektrane Zaporožje izbio je požar. Ukrajinske vlasti saopštile su da je požar izbio u zgradi u kojoj se obučavaju zaposleni, i da se s njim bori 40 vatrogasaca.

Uzrok požara još uvek nije zvanično potvrđen, ali su ukrajinski zvaničnici ranije objavili da je Zaporožje pod napadom ruskih snaga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zarko

04.03.2022 13:45

Nato je spreman ali da popusi ruskoj vojsci

Odgovori 13 1
Mire

04.03.2022 14:10

Zelenski pošto je jevrej će se boriti do poslednjeg pravoslavnog ukrajinca. Šta ga boli uvo.

Odgovori 12 0
ISTORIJA KAZE

04.03.2022 16:27

SVAKI OSVAJAC NA KRAJU POSTAJE GUBITNIK ! PUTIN CE IZGUBITI OD SVOJIH KAKO JE I RED ! BICE NA KOLENA .

Сергей

04.03.2022 19:22

Я из России. Я не политик но спасибо всем сербам что поддерживаете Россию!