U Srbiji nije povećan nivo radijacije

Autor:

Vesti

04.03.2022

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji u protekla 24 časa nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja.

U Srbiji nije povećan nivo radijacije

Foto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža

U Srbiji u protekla 24 časa nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja., a time ni nakon oružanog sukoba koji se dogodio jutros na području ukrajinske nuklearne elektrane "Zaporožje", saopšteno je danas iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost (SRBATOM).

Kako navode, sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.

Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 100-150 nSv/h (0,10 do 0,15 µSv/h).

Napominju i da Direktorat, svakodnevno nakon 12 časova na zvaničnom sajtu Direktorata objavljuje jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope.

Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti trenutno obavešteni, kažu iz Direktorata.

Naime, podsećaju da je Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine obavestio danas Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je na lokaciji nuklearne elektrane "Zaporožje" u ranim jutarnjim časovima došlo do oružanih sukoba u kojima je oštećen objekat koji nije deo reaktorske zgrade.

Republika

Foto: Youtube/printscreen

Nuklearka Zaporožje

 



Oštećena oprema nije od vitalnog značaja za sigurnost rada nuklearne elektrane i osoblje elektrane preuzima mere za saniranje oštećenja.

Na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju nije zabeležen povišeni nivo radioaktivnosti.

Tim povodom se generalni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi obratio medijima na vanrednoj konferenciji za štampu i istakao da se Međunarodna agencija za atomsku energiju sa njim na čelu stavila na raspolaganje obema stranama u sukobu u Ukrajini, a sve u cilju obezbeđivanja zajedničkog interesa svih - siguran rad svih nuklearanih postrojenja.

Na osnovu poslednjih informacija ostale nuklearne elektrane u Ukrajini rade u okviru svojih operativnih granica i uslova za siguran rad.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading