STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Nemačka pojačava pritisak - očekuje se da uvedemo sankcije Rusiji!

Autor:

Vesti

03.03.2022

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loše je vreme da se bude neodlučan u odnosu prema Rusiji, rekao je Manuel Zaracin, novi nemački izaslanik za Zapadni Balkan.

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Nemačka pojačava pritisak - očekuje se da uvedemo sankcije Rusiji!

Foto: Tanjug/AP

Političar nemačkih Zelenih Manuel Zaracin zvanično je imenovan za izaslanika nemačke Vlade za Zapadni Balkan. To je nova funkcija koja, kako se čuje u Berlinu, treba da pokaže da je region jedan od prioriteta Nemačke, piše Dojče vele

- Posebno sam srećna jer veoma cenim Manuela Zaracina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana - rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u sredu u Berlinu.

- Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Nemačke - dodala je šefica diplomatije, i ona iz redova Zelenih.

Republika

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

Neslaganje Srbije i Nemačke oko sankcija 

U prvom intervjuu koji je dao na novoj funkciji, Zaracin je naglasio da je uvođenje ove pozicije planirano mnogo pre ruske invazije na Ukrajinu.

O Srbiji i Ukrajini

Govoreći o odluci Srbije da ne podrži sankcije EU protiv Rusije, Zaracin je rekao da je ovo loše vreme da se bude neodlučan.

- U srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju. U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije - dodao je političar Zelenih.

Zaracin je još rekao da veruje u budući ulazak država Zapadnog Balkana u EU. Među stručnjacima je zanimljiva debata da li se u okviru pristupnog procesa određeni koraci mogu ubrzati i da li napraviti izvesnu traku za brzu vožnju.

- Ali te ideje ne smeju voditi slabljenju pristupnog procesa, pa da na kraju govorimo samo o konceptu privilegovanog partnerstva. Ekstremno je važno da se EU drži pristupnog procesa sa ciljem punopravnog članstva jer se ovde ne radi samo o ekonomskoj integraciji, već pre svega o pristupu EU kao zajednici vrednosti - naveo je Zaracin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Srbija je bitna za EU

Posle suspenzije Rusije iz Saveta Evrope, moguće je da u toj organizaciji postoji dvotrećinska većina koja bi glasala za prijem Kosova u članstvo.

- Nemačka je priznala Kosovo. Podrazumeva se da se zalažemo za to da država koju priznajemo bude zastupljena u međunarodnim organizacijama - rekao je Zaracin. Dodao je da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak za podnošenje zahteva.

Zaracin je peti zapadni izaslanik za Zapadni Balkan: pored Lajčaka i Šmita, tu je specijalni izaslanik Britanije Stjuart Pič i američki diplomata Gabrijel Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

   

Komentari (7)

Loading
Vozdovac

03.03.2022 10:38

Potomci nacista ponovo vode glavnu rec u Evropi.De Gol se sigurno prevrce u grobu.

Odgovori 17 4
Miroslav Ciric

03.03.2022 12:31

SRBIJA I RUSIJA ZAUVEK ZAJEDNO, A TRAZITE DA VAS OVOG PUTA ZAJEDNO POSETIMO U BERLINU!!!! I TU NECE BITI KRAJ!!!! MNOGO SE GAMADI POPUT VAS NAKOTILO!!!! VREME JE ZA CISCENJE I OSLOBADJANJE NORMALNIH OBICNIH LJUDI BEZ OBZIRA NA NACIJU I VERU!!!!

Odgovori 16 5
Ela

03.03.2022 13:12

Sto ti je genetika,jednom zlikovac,uvek zlikovac,e nemci nemci

Odgovori 18 3
Rasa

03.03.2022 20:53

"Nc"nemci.