EU NEMILOSRDNA! Zatvoren vazdušni prostor za ruske avikompanije: Bajden preti Trećim svetskim RATOM! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.02.2022

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treći dan od početka ruske intervencije u Ukrajini nastavljene su žestoke borbe širom te zemlje.

EU NEMILOSRDNA! Zatvoren vazdušni prostor za ruske avikompanije: Bajden preti Trećim svetskim RATOM!  (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spreman da ozbiljno udari na Putina

Šta se dešavalo prvog dana invazije pročitajte ovde, a tokom drugog možete se informisati na našem blogu. 

23:00 - Makron: Lukašenko povuci ruske trupe

Makron je zatražio od Lukašenka da povuče ruske trupe iz Belorusije

22:30 - Evropska unija zatvorila vazdušni prostor za ruske aviokompanije

Zemlje Evropske unije zatvorile su vazdušni prostor za ruske aviokompanije, prenose RIA novosti.

21:35 - Ukrajina počela sa zatvaranjem granica

Ukrajina zatvara svoje granice prema Rusiji i Belorusiji, saopštio je premijer.

U video izjavi koja je objavljena na Telegramu on je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Belorusije u Ukrajinu.

21:29 - Popularna platforma "YouTube" blokirala sve RT kanale

Jutjub onemogućio monetizaciju svih RT kanala na svim jezicima, kao i dokumentarnog kanala RTD

21:00 - Budimpešta mesto za pregovore

Mađarska je ponudila Budimpeštu kao mesto za pregovore Rusije i Ukrajine i još nije dobila odgovor, rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Budimpešta

20:23 - Lukašenko i Markon obavljaju telefonski razgovor

Predsednici Belorusije i Francuske, Aleksandar Lukašenko i Emanuel Makron više od sat vremena obavljaju telefonski razgovor povodom situacije u Ukrajini

19:45 - Granata pogodila stambenu zgradu u blizini donjecka

Kako se saznaje, jedna od ispaljenih granata pogodila je stambenu zgradu u blizini Donjecka, utvrđuje se ima li nastradalih. 

Republika

Foto: printscreen

Granata pogodila stambenu zgradu

19:25 - Bajden najavio "početak" Trećeg svetskog rata

Predsednik SAD Džo Bajden kazao je da bi alternativa velikim sankcijama Rusiji zbog događaja u Ukrajini bio početak "Trećeg svetskog rata".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

19:15 - Zelenski: Neprijatelj nema šanse, borićemo se do oslobođenja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se putem video poruke i poručio da su Ukrajinci spremni da se bore koliko god je potrebno, kao i da ruski okupatori nikada neće moći da pobede njihov narod.

Republika

Foto: youtube.com/ World Economic Forum

Vladimir Zelenski

- Borićemo se dokle god bude potrebno da se zemlja oslobodi. Ako se deca već rađaju u skloništima, čak i kada se granatiranje nastavi, onda neprijatelj nema šanse u ovom nesumnjivo popularnom ratu - rekao je on.

18:00 - Slovenija zatvara nebo za Ruske avione

Vlada Slovenije odlučila je da obustavi avio saobraćaj ruskih kompanja preko svog vazdušnog prostora

17:45 - Ukrajinski vojnici dobrovoljno položili oružje

Više od 40 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje i prešlo na stranu DNR, izjavila je republički ombudsman Darija Morozova.

Prema njenim rečima, vojnici koji su položili oružje ne izražavaju pritužbe na uslove pritvora, ishranu i lečenje, već im je lekarska pomoć pružena u potpunosti

17:35 - Orban podržao sankcije protiv Rusije

Mađarski premijer Viktor Orban, izjavio je da ništa neće blokirati i da će podržati sankcije Evropske unije protiv Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

- Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo - rekao je Orban.

16:45 - Nemci ipak šalju oružje

Nemačka je ipak popustila i odlučila da Ukrajini iz Holandije pošalje 400 raketnih bacača (RPG). Prema navodima Politika, to bi moglo da predstavlja veliki preokret.

Nemačka je dosad, naime, imala dugogodišnju praksu da nije dopuštala slanje smrtonosnog oružja, koje je kontrolisala ili izvorno prodala, u ratna područja.

Estonija je htela da pošalje oružje Ukrajini, ali budući da ga je Nemačka prodala Finskoj, od koje ga je Estonija kupila, zvanični Berlin je imao pravo veta.

16:30 - Građani Srbije u centru Beograda podržali Ukrajinu

U Beogradu je danas u Knez Mihailovoj ulici upućena podrška ukrajinskom narodu u čijoj zemlji se trenutno odvija sukob između Rusije i Ukrajine.

Pored parola i uzvika podrške, razapeta je i velika zastava Ukrajine.

Oni su u znak podrške prošetali od Knez Mihailove, preko ulice kralja Milana do trga Slavija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

 

Ovaj skup obezbeđivalo je nekoliko pripadniak policije

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc  

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc isprva je odbio da Ukrajini pošalje pomoć u oružju uz obrazloženje da je stav njegove zemlje takav još od okončanja Drugog svetskog rata. Sada se to, međutim, promenilo.  

16:00 - Britanija dovozi tešku artiljeriju 

Društvene mreže preplavili su snimci kako ukrajinski saveznici sa Zapada u tu zemlju dovoze ogromne količine oružja. 

 

 

Među poslednjima u nizu je na tlo bivše republike SSSR stigla teška artiljerija iz Britanije, što je odluka na kojoj je lično insistirao premijer te zemlje Boris Džonson. 

15:45 - "Turska još razmatra prolaz ruskih brodova"  

O situaciji u Bosforu i Dardanelima oglasila se i Turska. Ta zemlja nije negirala da je blokirala put ruskih ratnih brodova kroz moreuze, ali je naglasila kako se situacija i dalje razmatra, te da ima mogućnosti da se plovidba ipak dopusti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan  

15:10 - Oglasio se turski predsednik 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je pozvao Putina u Tursku da razgovara o situaciji oko Ukrajine. 

14:45 - Zelenski u ekstrazi zbog Erdoganove odluke 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru je objavio da je Turska odlučila da zabrani prolaz ruskim brodovima kroz svoje moreuze, Bosfor i Dardaneli, koji su vodena veza Crnog mora s ostatkom sveta.

- Zahvaljujem mom prijatelju, predsedniku Turske Republike Redžepu Tajipu Erdoganu i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna potpora Ukrajini danas nam mnogo znače. Ukrajinski narod vam ovo nikada neće zaboraviti - napisao je Zelenski na Tviteru.

Odluku Turske Kremlj još nije komentarisao, ali se očekuje da reakcija neće biti blaga budući da je poznato da Ankara i Moskva u poslednje vreme gaje izuzetno bliske odnose.  

14:40 - Zaharova pretila Švedskoj i Finskoj

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova došla je u središte pažnje nakon što je izdala šokantno upozorenje Švedskoj i Finskoj i zapretila da će eventualno pridruživanje bilo koje nordijske zemlje Alijansi "imati ozbiljne vojne i političke posledice koje će od Rusije zahtevati preduzimanje recipročnih koraka".

Republika

Foto: youtube.com/RT

Marija Zaharova pretila nordijskim zemljama

14:00 - Kijev odbio mirovne pregovore

Iz Kremlja je saopšteno da je Putin u petak poslepodne, "u iščekivanju pregovora koji su bili zakazani u Minsku, naredio da se obustave napadi", ali su oni potom nastavljeni budući da je Ukrajina odbila da učestvuje u razgovorima.

- Juče je ruski predsednik naredio da se obustave napadi ruskih snaga usled iščekivanja pregovora s ukrajinskim rukovodstvom. Istina, borbe su nastavljene tamo gde su bili sukobi s nacionalistima i banderistima koji su koristili automobile i kamione nalik na džihad-mobile, samo ih sad nazivaju bander-mobilima - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja

13:45 - Ubili pet civila, dvoje dece se bori za život

- U poslednja 24 sata usled granatiranja Donjecke Narodne Republike poginulo je pet civila, a ranjeno 15 ljudi - izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

On je takođe kazao i da su snage DNR proširile obime napada i praktično probile odbranu ukrajinske vojske.

Ipak, s terena stižu zastrašujuće fotografije, a među njima je i jedna iz bolnice u Donjecku na kojoj se vidi kako se lekari bore za život dvoje dece pogođene šrapnelima. Prema navodima sa društvenih mreža, treći mališan je podlegao povredama.      

 

 

Ipak, Basurin tvrdi da će se situacija stabilizovati. 

- Operacija na jugu se razvija uspešno, sve što je planirano smo ispunili. Proširujemo obime napada, svi kontrolni punktovi sa druge strane reke Kalmus su naši. Ukrajinska vojska se povlači ka Volnovahi. Sada je lakše jer je probijena odbrana - objasnio je Basurin.

13:30 - Nije kasno da se zaustavi zlo 

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je najnoviji evropski lider koji je od ruskog naroda zatražio da zaustavi rat.

- Iako je mnogo zla počinjeno, nije kasno da se sve ovo zaustavi - naglasio je Nauseda. 

13:00 - Granatirana ruska teritorija  

- Tri ukrajinske granate pale su na teritoriju Rostovske oblasti u Rusiji - saopštila je pres služba ruske Federalne službe za bezbednost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Haotične scene iz Ukrajine

Kako se navodi, tom prilikom nije naneta nikakva materijalna šteta niti je bilo povređenih, ali je jasno da dolazi do žestokog zaoštravanja situacije na terenu.  

12:00 - Izbacuju Rusiju iz SVIFT?

- Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SVIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana - izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU, saznaje Rojters.

Kako je naveo, SVIFT je samo pitanje trenutka .

- Desiće se uskoro, narednih dana - kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman.

Tu informaciju je potvrdio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je rekao da po tom pitanju postoji podrška praktično cele EU.

- Nadam se da će i Mađarska i Nemačka imati dovoljno hrabrosti da tu odluku podrže - dodao je Zelenski.

11:45 - "Nismo bombardovali stambedi blok u Kijevu" 

Izvor iz Ministarstva odbrane Rusije demantovao je vest koja se pojavila na društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je ruska vojska navodno izvela raketni napad na stambenu zgradu na bulevaru Lobanovski u Kijevu. Kako je rekao, stambenu zgradu je pogodila raketa ukrajinskog protivavionskog raketnog sistema „Buk“.

- Očigledno je tokom odbijanja noćnog raketnog napada na objekte vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine došlo do kvara sistema za navođenje rakete ukrajinskog protivavionskog sistema srednjeg dometa 'Buk M1' i raketa je zakačila ugao stambene zgrade - rekao je izvor Sputnjika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Uništena zgrada u Kijevu 

Kako je precizirao, nakon gubitka kontrole nad aerodromom Gostomelj ukrajinska vojska je prebacila tri lansirna sistema „Buk M1“ kako bi ojačala zaštitu kijevskog aerodroma „Žuljani“.

 

 

Prema njegovim rečima, razlog kvara rakete ukrajinskog sistema „Buk M1“ je najverovatnije objektivno starenje tehnike koja je u sastavu ukrajinskog naoružanja od sovjetskih vremena i neodgovarajuće održavanje.  

11:30 - Ukrajinci zapisaju bombama DNR 

- Ukrajinska vojska je za dan ispalila četiri navođene rakete "Točka U" na teritoriju DNR, a sve rakete je oborila PVO - saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida. 

 

 

Kako je precizirano, cilj dve rakete bilo je skladište nafte koju je ukrajinska vojska gađala više puta.

11:10 - Presretnut ruski brod  

Ruski brod presretnut je u kanalu Lamanš, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na pomorsku prefekturu.

Do dramatičnog razvoja događaja došlo je u trenutku dramatične krize u Ukrajini, pa se veruje da taj incident ima veze sa zapadnim udarom na Rusku Federaciju.   

10:30 -  Ukrajinski nacionalisti napali civile

- Ukrajinski nacionalisti granatirali su raketnim sistemima „Grad“ stambenu četvrt grada Starobiljsk koji se nalazi u Luganskoj Narodnoj Republici - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ima i poginulih i ranjenih iako nije preciziran njihov tačan broj.

Rusko vojni resor navodi i da ukrajinske snage nameravaju da izvedu napade i na Krematorsk i Slavjansk, prenosi Sputnjik.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žrtva granatiranja ukrajinskih snaga u Donjecku 

Ministarstvo odbrane Rusije navodi i da ruska vojska ne gađa ukrajinska naseljena mesta kaa i da se preduzimaju sve mere kako bi se sačuvali životi građana.

10:15 - Ukrajinci koriste zabranjeno oružje

Ukrajinska vojska granatirala je grad Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

- Ispaljeno je osam granata zabranjenog kalibra 152 milimetra - saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima vatre.

10:00 - Makron priznao: Ovo će trajati dugo 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će kriza u Ukrajini trajati dugo i pozvao građane da se pripreme na to.

- Mogu da vam kažem jednu stvar, a to je da će rat potrajati. Kriza će trajati dugo i sve će to imati dugotrajne posledice - rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron 

9:45 - Zabranjuju se letovi ruskim avionima

Bugarska, Poljska i Češka zabranile su letove ruskim avio kompanijama preko svog vazdušnog prostora, saznaje Sputnjik.

Ta odluka stupila je na snagu 26. februara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin nhapadnut sa svih strana  

Odluka je doneta, kako se tvrdi, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

9:30 - Evakuisana Ambasada Ukrajine u Moskvi

Ukrajinska ambasada u Moskvi evakuiše se u Letoniju, navodi Rojters.

Tu vest je jutros saopštio portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova. Poslednjih dana oko zgrade su se odvijali antiratni protesti, a neki Rusi su napolju polagali cveće.

9:00 - Razoreno 14 vojnih aerodroma 

- Ruska vojska uništila je 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture - izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sistema PVO zaštite S-300 i „Osa“, kao i 48 radiolokacionih stanica.

Istovremeno, prenosi Sputnjik, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

 

 

Kada je reč o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminisale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motorizovanih brigada.

Takođe, ruska armija je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice.

8:15 - Vazdušna uzbuna u Žitomiru

U Žitomiru je oglašena vazdušna uzbuna, a ljudima je rečeno da odmah potraže najbliže sklonište.

8:10 - Dramatična poruka Zelenskog

Predsenik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je novi video sa ulica Kijeva kojim je uputio dramatičnu poruku:

 

- Ne verujte lažima, nećemo se predati. 

 

Ruski veto

Rusija je uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savet bezbednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani. Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija.

Više o tome pročitajte ovde

8:05 - Gradonačelnica Vasilkiva: Potpuno smo okupirani

Gradonačelnica Vasilkiva, grada 35 kilometara južno od Kijeva, kaže da se vode žestoke borbe u središtu grada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Natalija Balasinović je rekla da su borbe intenzivne i da ima puno ranjenih na ukrajinskoj strani.

- Potpuno smo okupirani - rekla je.

8:00 - Zatišje pred buru?!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dramatične scene s istoka Ukrajine 

Građani kijeva javljaju da je u pojednimi gradskim četvrtima, pucnjava i detonacije koje su odjekivale su iznenada prestale i da je zatišje, kao i da su prvi put posle tri dana mogli da čuju ptice.

7:25 - Lete Rakete iz Crnog mora 


Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su oblasti u blizini grada Sumi, kao i Poltave i Marijupolja, pogođene iz vazduha ruskim krstarećim raketama tipa "kalibar" lansiranim iz Crnog mora.

Borbe uveliko traju u Marijupolju, Hersonu, Nikolajevu i Odesi, naveo je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, preneo je Rojters.

- Žestoke borbe se vode u blizini Marijupolja, međutim, nema šanse da se taj grad preda ili da padne - tvrdi Podoljak.

7:15 - Pucnjava odjekuje Kijevom

Pucnjava je ođekivala rano jutros u blizini vladinih kancelarija u centru glavnog grada Ukrajine, rekao je očevidac za Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev pod vatrom 

Ruske trupe napale su vojnu bazu koja se nalazi u glavnoj kijevskoj aveniji, ali je taj napad odbijen, navela je ukrajinska vojska rano jutros, preneo je Rojters.

Odvojeno, agencija Interfaks Ukrajina objavila je da ruski vojnici pokušavaju da osvoje jednu od glavnih gradskih trafostanica. Nekoliko časova ranije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izneo je predviđanje da će ruske trupe izvršiti napad tokom noći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine 

Ruske i ukrajinske snage sukobile su se takođe u predgrađima Kijeva rano jutros, a vlasti su apelovale na građane da pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih trupa.

Očevidac je za Rojters rekao da pucnjava odjekuje dalje od centra grada.

Ukrajinska vazdušna komanda izvestila je o žestokim borbama u blizini aerodroma Vasilkiv jugoistočno od glavnog grada, koji je bio pod napadom ruskih padobranaca. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je takođe saopštilo da je oborilo jedan ruski transportni avion, međutim, Rojters navodi da nije mogao da nezavisno potvrdi ove tvrdnje.

Ministarstvo odbrane apelovalo je na građane Kijeva da naprave Molotovljeve koktele kako bi odbili napade neprijateljske vojske. Pojedini stanovnici su se sakrili u skloništa, dok neki otišli vozovima na zapad zemlje.

- U pitanju su samo neki od na stotine hiljada građana koji su napustili svoje domove - saopšteno je iz humanitarne agencije Ujedinjenih nacija.

6:50 - Abhazija priznala Donjec i Luganski

Samoproglašena Republika Abhazija priznala je nezavisnost samproglašenih Donjecke i Luganjske narodne republike, javlja Interfaks.

Kako je saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova DNR, ukaze o priznanju potpisao je predsednik Abhazije Aslan Bžanija.

05:52 - Snage PVO DNR presrele su dve rakete

Kako su naveli u republici, tokom noćašnjeg granatiranja ukrajinskih snaga oštećena je zgrada vrtića u Donjecku. Tom prilom su presretnute dve rakete ukrajinskog kompleksa "Točka U".  

05:14 - Pomoć Amerike

Američki predsednik Džo Bajden naložio je Stejt departmentu da izdvoji Ukrajini pomoć od 600 miliona dolara, od čega bi 350 miliona dolara išlo na odbranu. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden poručio je da ipak da neće slati američke trupe u Ukrajinu, jer ne želi da stavi Amerikance u poziciju da vode rat sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

4:30 - Zelenski neće iz Kijeva 

Ukrajnski predsednik odbio je da napusti Kijev i poručio SAD da mu treba municija. Napuštanje Ukrajine je ponudio Džo Bajden. On je još naglasio da neće položiti oružje.


 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Tomić Bane

26.02.2022 09:47

Kad već prezentuju izjave Predsednika Ukrajine sa ulica Kijeva, neka barem to bolje izmontiraju, jer, ako je njegova izjava data na ulici, ja sam onda tramvaj.

Odgovori 13 4
crniDjordje

26.02.2022 09:59

Ameri svesni sta ih ceka ako udju u Ukrajinu,zato ako je moguce guraju saveznike da za njih ginu.

Odgovori 16 2