SPREMA SE KATASTROFA?! Naređena hitna evakuacija istoka Ukrajine: Prioritet su žene, deca i starci, POČELE DA ODJEKUJU I SIRENE!

Autor: Republika

Svet

18.02.2022

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnicima Donjecka je naređena hitna evakuacija, što je podstaklo strahovanja da se na tom području sprema nešto veliko.

SPREMA SE KATASTROFA?! Naređena hitna evakuacija istoka Ukrajine: Prioritet su žene, deca i starci, POČELE DA ODJEKUJU I SIRENE!

Foto: Tanjug/AP

Stanje na istoku Ukrajine postaje sve napetije/Ilustracija

Lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini najavio je evakuaciju stanovnika njegovog otcepljenog regiona na jugoistok Rusije u petak nakon pojačanog granatiranja.

Objavljujući tu odluku na društvenim mrežama, Denis Pušilin, šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je da je Rusija pristala da obezbedi smeštaj za ljude koji odlaze i da žene, deca i stari treba da budu prioritet.

Nije bilo komentara ruskih zvaničnika ili Кijeva, a Rojtersov svedok u glavnom gradu regiona Donjeck rekao je da još nema znakova evakuacije. Ipak, prema rečima izvora Sputnjika, lider DNR Denid Pušilin rekao je da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uskoro izdati naređenje za početak ofanzive na Donbas, te da je od danas organizovan masovni odlazak stanovništva iz DNR u Rusiju. Navodno su počele da odjekuju i sirene za uzbunu. 

- Od danas, 18. februara, organizovana je masovna centralizovana evakuacija stanovništva u Rusku Federaciju. Prvo treba evakuisati žene, decu i starce - rekao je Pušilin, prenosi Blic. 

Vašington i njegovi saveznici su izrazili strah da bi porast nasilja u regionu mogao da bude deo ruskog izgovora za invaziju na Ukrajinu. Tenzije su već bile pojačane zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Rusija, koja poriče da je planirala napad, izrazila je zabrinutost u petak zbog naglog povećanja granatiranja u regionu poznatom kao Donbas.

Nekoliko stotina hiljada ljudi planira da napusti Donjecku Narodnu Republiku u rusku oblast Rostov, navodi novinska agencija Interfaks, pozivajući se na izvor u parlamentu samoproglašene republike. Mnogi su aludirali kako vest o evakuaciji može da znači da postoje informacije da se na tom području sprema katastrofa.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading