Ne, u Ukrajini nisu ubijeni grčki vojnici

Autor: Republika

Svet

14.02.2022

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republike objavljen je članak o stradanju Grka u Donbasu koji je portal raskrinkavanje.ba ocenio kao dezinformaciju.

Ne, u Ukrajini nisu ubijeni grčki vojnici

Foto: Tanjug/AP

Situacija na istoku Ukrajine sve napetija/Ilustracija

Naime, Republika je objavila da je tekst pod naslovom  "UKRAJINCI UBILI GRČKE VOJNIKE U DONBASU! Stravičan incident samo nekoliko sati nakon upozorenja iz Atine: GRCI, BEŽITE IZ UKRAJINE!", međutim, ispostavilo se da nije reč o vojnicima.

U originalnom tekstu iznete su tvrdnje da je grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su u blizini linije između teritorije koju je tada kontrolisala vlada i odmetnutih regiona u istočnoj Ukrajini poginula dva grčka vojnika.

Za ubistvo su, navodi se, odgovorni ukrajinski vojnici. 

Međutim, kako se ispostavilo, ove tvrdnje ne odgovaraju činjenicama, s obzirom na to da nije bila reč o vojnicima, već o Grcima iz dijaspore.

- Izražavamo najdublju tugu zbog iznenadne smrti dvojice Grka iz dijaspore i teške povrede još dvojice u selu Granitna, koje se nalazi u blizini linije kontakta u istočnoj Ukrajini. Prema dostupnim dokazima, izvršioci dvostrukog ubistva su tri vojnika ukrajinske vojske, koji su se oko trivijalne stvari posvađali sa pomenutim Grcima iz dijaspore - navodi se između ostalog na zvaničnoj internet-stranici ministarstva spoljnih poslova Grčke. 

Ovaj tekst nastao je kao posledica korekcija nakon što je portal raskrinkavanje.ba originalni tekst ocenio kao dezinformaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading