KRVOPROLIĆE NA ISTOKU UKRAJINE, GRANATIRANI LUGANSK I DONJECK! Situacija pred pucanjem, jezive scene u bivšoj republici SSSR, VOJSKA NAGOTOVS!

Autor: Republika

Svet

17.02.2022

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema navodima izvora iz DNR i LNR usred noći je napadnuto čak devet naselja, pri čemu je grubo prekršen dogovor o prekidu vatre dogovoren još u Minsku pre nekoliko godina.

KRVOPROLIĆE NA ISTOKU UKRAJINE, GRANATIRANI LUGANSK I DONJECK! Situacija pred pucanjem, jezive scene u bivšoj republici SSSR, VOJSKA NAGOTOVS!

Foto: Tanjug/AP

Ruski izvori tvrde da je udar trajao satima na naseljena mesta

Ukrajinske snage bezbednosti u četvrtak ujutro su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštila su predstavništva republika u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

To je ionako napetu situaciju u vezi sa bivšom republikom SSSR dovelo do usijanja nakon kratkotrajnog predaha i pojave nade da će povlačenjem ruskih snaga teritorija nedelako od granica Ukrajine doći do deeskalacije situacije. 

- Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm - navodi Donjecka novinska agencija, a prenosi Sputnjik. 

Kako je naveo predstavnik LNR, „oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska.


Predstavništvo LNR je dodalo da teritorija republike u sredu nije granatirana.

Kasnije je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko izjavio da se situacija na kontakt liniji u Donbasu značajno pogoršala u poslednja 24 časa.

- U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob... Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu - rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

 

 

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike naveo je da su jedinice Narodne milicije DNR uzvratile vatru na položaje ukrajinskih snaga koje su granatirale

- U cilju zaštite civilnog stanovništva, naši branioci bili su prinuđeni da uzvrate vatru kako bi suzbile paljbu protivnika. U toku je preciziranje informacija o civilnim žrtvama i oštećenjima civilnih infrastrukturnih objekata - objasnio je predstavnik Narodne milicije.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru iste godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Zasad nije potvrđeno da li ima žrtava, ali se strahuje da ima povređenih. 

Inače, povodom najnovijih napetosti su vlasti Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, pozvale danas stanovnike da ne paniče i ne podlegnu “ruskoj propagandi” ili “psihološkim napadima”. Zvaničnici u tom gradu, koji, kako navodi "Gardijan", predstavlja napredno tehnološko čvorište na samo 40 kilometara od ruske granice, održali su jutros hitan sastanak. 

- Apelujemo na stanovnike našeg regiona i sve Ukrajince da ne šire paniku, glasine i rusku propagandu, i da ne podležu informacionim i psihološkim napadima - poručili su oni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pravda

17.02.2022 17:58

Traže Ukrajinci da ih pojede mrak!