ZVANIČNICI BEŽE AVIONIMA OD RAZULARENE MASE?! Dramatične scene iz Kazahstana obilaze svet, odjekuju meci, gore zgrade, SVET STRAHUJE OD NAJGOREG!

Autor: Republika

Svet

05.01.2022

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasilje na ulicama najvećeg kazahstanskog grada Amatija preti da eskalira i proširi se na čitavu zemlju, a na meti je, kako se veruje, predsednik Kasim-Džomart Tokajev.

ZVANIČNICI BEŽE AVIONIMA OD RAZULARENE MASE?! Dramatične scene iz Kazahstana obilaze svet, odjekuju meci, gore zgrade, SVET STRAHUJE OD NAJGOREG!

Foto: Tanjug/AP

Neredi u Almatiju eskaliraju iz sata u sat

Situacija u Kazahstanu eskalira iz sata u sat nakon što je vlada zemlje pala usled nasilnih protesta zbog porasta cene gasa.

Besni demonstranti su na više mesta uspeli da probiju kordon policije i Naionalne garde iako su rasterivani šok bombama i gumenim mecima, pa su gradom odjekivale eskplozije.

 

Istovremeno, zabeleženo je poletanje tri putnička privatna mlaznjaka Golfstrim G 560, Micibuši Čelindžer 850 i Embraer Phenom 300 sa aerodroma u Almatiju, a veruje se da se u njima nalaze lokalni zvaničnici koji su navodno odleteli prema prestonici Nur Sultanu.

 

Na meti demonstranata u Amatiju našle su se administrativne zgrade, pa je nakon što je zapaljeno sedište gradonačelnika, nekoliko hiljada ljudi pokušava da upadne u rezidenciju predsednika Kasima Žomarta Tokajeva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Kasim Žomart-Tokajev na udaru  

Tokajev se obratio naciji drugi put od početka protesta širom zemlje. On je napomenuo da je sada zadužen za Savet bezbednosti Кazahstana, napominjući da će ostati u glavnom gradu zemlje i "uz narod“ uprkos pretnjama koje su usmerene direktno na njega, ali i na državu. 

Savet bezbednosti zemlje ranije je predvodio bivši predsednik Nursultan Nazarbajev.

Podsetimo, protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine i prete da se "preliju" na region zbog čega je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodeći da se u Kremlju pomno prati situacija. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

 

protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

 

Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

Predsednik je uveo vanredno stanje u Mangistauskoj i Almatinskoj oblasti, kao i u Alma Ati do 19. januara. Inače, ujutro 5. januara on je raspustio vladu i saopštio da je to telo posebno krivo što je dozvolilo protestnu situaciju.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nenad

05.01.2022 14:33

ovaj narod nije stoka kao mi. Kod nas luduju sa cenama decenijama a ovi se odmah digli. Doduse jes da su malo preterali sa tim demokratskim metodama ali pobunili se Kazahstanci.

marko

06.01.2022 12:02

@Nenad - Ako misliš da je demokratija Alahu Akbar i uništenje države da bi se ostvarili interesi stranih faktora i instaliranje avganistatskog uređenja , onda ti je Bakir uzor . Šta misliš kakve će cene biti posle ?