KOJE VAKCINE JE NABOLJE KOMBINOVATI: Ovo je zvanična preporuka SZO

Autor:

Svet

17.12.2021

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je izdala privremene preporuke za korišćenje vakcina protiv kovida različitih proizvođača za drugu dozu i za buster.

KOJE VAKCINE JE NABOLJE KOMBINOVATI: Ovo je zvanična preporuka SZO

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija, vakcina

Zavisno o dostupnosti, mRNA vakcina vakcina, poput onih koja su razvili Fajzer i Moderna, mogu se koristiti kao dodatne doze nakon prve doze vektorske vakcine kao što je AstraZenece i obrnuto, saopštila je SZO. 

AstraZeneca i bilo koje od vakcina mRNA mogu se takođe koristiti nakon prve doze inaktiviranog vakcine Sinofarm. 

Virusne vektorske vakcine sadrže uputstva za stvaranje antigena koronavirusa, dok mRNA vakcine koriste kod iz SARS-CoV-2, koronavirusa koji uzrokuje covid-19, kako bi izazvale imunološki odgovor.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korone

 

Za inaktivirane vakcine uzim se virus SARS-CoV-2 koji se umrtvljuje ili ubija uz pomoć hemikalija, topline ili radijacije.

Smernice su donesene na temelju saveta SZO-ove Strateške savetodavne grupe stručnjaka za vakcine ranije ovaj mjesec.

Preporuka dolazi nakon što je veliko prošlonedeljno istraživanje pokazalo da prva doza vakcine AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha te druga doza Moderne devet nedelja kasnije stvaraju bolji imunološki odgovor. 

Međutim, SZO je rekao da bi se za mešanje trebala uzeti u obzir dostupnost te koristi i rizici korištenja cepiva protiv covida-19.

Preporuke će se preispitati u trenutku kad bude dostupno više podataka, rekla je globalna zdravstvena agencija.

Mnoge zemlje su već počele mešati vakcine zbog toga što su se suočile s rastućim brojem slučajeva covida-19, malim zalihama i sporom imunizacijom. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading