PUTINOV UDAR NA GEJEVE! Proglasio ih stranim agentima: Rade za neprijatelja i URUŠAVAJU NAŠU DOMOVINU!

Autor: Republika

Svet

09.11.2021

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća LGBT organizacija u Rusiji ubuduće će na svim svojim kanalima morati da istakne da je strani agent, što će joj izuzetno otežati rad širom zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin otežao rad LGBT organizaciji   

Ruske vlasti na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom klasifikovale su glavnu organizaciju za zaštitu prava LGBT osoba u toj zemlji "stranim agentom", što je kontroverzna i uvredljiva "etiketa"  koja bi mogla da zakomplikuje rad grupe.

Zakon donesen pre devet godina

Prema ruskom zakonu o takozvanim "stranim agentima", koji je usvojen 2012. godine, svi pojedinci ili organizacije za koje se utvrdi da se bave bilo kakvom političkom aktivnošću, a što nije u opisu njihovog poslovanja, mogu dobiti neslavnu etiketu jer "u saradnji sa inostranim formacijama ili čak i neprijateljem ugrožavaju osnovne zakone i postojanje domovine". Klasifikacija, kako se navodi, ne mora obavezno da podrazumeva krivičnu prijavu, ali izuzetno otežava funkcionisanje etiketiranom, povećava birokratska pravila koja mora da ispuni da bi obavljao svoju delatnost i još štošta.   

Sada se na meti ruskih vlasti našla organizacija "LGBT-Set" koja je osnovana 2006. i koja deluje u nekoliko regiona zemlje. Prema podacima sa njene internet stranice, ona pruža pravnu i psihološku pomoć LGBT osobama i njihovim porodicama, vodi kampanje podizanja svesti i sakuplja informacije o diskriminaciji povezanoj sa seksualnom orijentacijom u Rusiji.

U februaru je ta organizacija upozorila na hapšenje dvojice Čečena, koji su zatim prebačeni u Čečeniju, rusku republiku na Kavkazu poznatu po progonu homoseksualaca.

Foto: Tanjug/AP

Hapšenje LGBT aktivista širom Ruske Federacije 

Klasifikacija "stranog agenta" obavezuje organizacije, medije ili te osobe da taj status obznane u svim svojim objavama, uključujući i na društvenim mrežama i da se pridržavaju napornih administrativnih procedura. Kritičari te mere ističe da oznaka podseća na onu iz vremena SSSR - "narodnog neprijatelja".

Rusija stalno na meti kritika sa Zapada 

Podsetimo, Rusija je 2013. uvela zakon protiv homoseksualne "propagande" među maloletnicima, što je bio izgovor za zabranu parada ponosa i isticanje zastava duginih boja. Ubrzo potom, od 2020, ruski ustav precizira da je "brak zajednica muškarca i žene", čime de fakto zabranjuje istospolne brakove.

Osim  "LGBT-Seta" rusko ministarstvo pravosuđa je u ponedeljak klasifikovalo i nekoliko advokata bliskih ruskoj opoziciji "stranim agentima". Ranije je to učinjeno sa nekolicinom novinara. Tako je bilo i 2017. kada je na listu stavljen Ruski servis RSE, zajedno sa šest drugih informativnih servisa RSE na ruskom jeziku i Karent tajm, medijski projekat koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Hjuman rajts voč opisao je zakon o stranim agentima kao "restriktivan" i da ima nameru da "demonizuje nezavisne grupe".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading