PUTIN U KARANTINU ZBOG KORONAVIRUSA! Potvrđeno iz Kremlja, a samo dan ranije sreo se sa Asadom!

Autor: Republika

Svet

14.09.2021

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da se samoizoluje samo dan nakon što je u Moskvi primio sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin povukao se u samoizolaciju zbog koronavirusa, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov samo dan nakon što je istakao kako su izjave lidera Rusije da će možda morati u karantin bile izrečene samo figurativno. 

Ispostavilo se, međutim, da je šef Kremlja ipak zaista odlučio da se povuče i otkaže prisustvo na svim javnim dešavanjima jer je, kako je navedeno u ruskim medijima, najmanje jedna osoba iz njegove pratnje zaražena KOVIDOM-19. Dan ranije se navodilo da je u pitanju 11 ljudi.  

- Predsednik se dobro oseća, pa će na dosad zakazanim sastancima učestvovati putem video-linka - rečeno je iz Kremlja, uz podsećanje da je predsednik u aprilu primio vakcinu protiv koronavirusa ruske proizvodnje Sputnjik V.  

Inače, ruski predsednik se samo dan pre povlačenja u izolaciju sreo u Moskvi sa sirijskim kolegom Bašarom el Asadom sa kojim se složio da su "teroristi pretrpeli značajne štete" u Siriji, gde vladine snage kontrolišu, kako je naveo, 90 odsto teritorije.

Foto: Tanjug/AP

Bašar el Asad u Moskvi na sastanku s Vladimirom Putinom 

Putin je ipak ocenio, kako se navodi u saopštenju Kremlja, da je osnovni problem u Siriji prisutnost stranih snaga na njenoj teritoriji.

- Strane oružane sile, bez odluke UN, bez vašeg pristanka, prisutne su na nekim područjima u zemlji, što je očigledno suprotno međunarodnom pravu i ne omogućava da se učini maksimum napora da bi se zemlja konsolidovala i napredovala na putu obnove - ocenio je Putin čime je, još jednom, uputio indirektnu kritiku na račun SAD

U retkom sastanku u četiri oka, dvojica lidera su se usaglasila i sa brojnim drugim pitanjima u vezi sa saradnjom dve zemlje. 

Podsetimo, Rusija je vojno intervenisala u Siriji 2015. kako bi pomogla snagama Bašara el Asada da ponovno osvoji najveći deo teritorije koji su zauzeli pobunjenici i džihadisti. Moskva u Siriji ima vojne baze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading