OSTAO PARALIZOVAN I BEZ OBE NOGE ZBOG AVGANISTANA! Njegovi roditelji sada pitaju Ameriku: JE L' RAT TAMO BIO VREDAN OVOGA? (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

16.08.2021

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski veteran Ben Parkinson, koji je završio u kolicima nakon što je tokom učešća u ratu u Avganistanu naleteo na minu i jedva preživeo stravične povrede, poslao je moćnu poruku svetu nakon što je shvaćeno da su brojni mladi životi uzalud izgubljeni jer su talibani ipak zavladali azijskom zemljom.

Foto: printscreen/facebook

Ben Parkinson ostao je u kolicima zbog rata u Avganistanu  

Britanski veteran Ben Parkinson (37), jedan od najpoznatijih bivših vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je na strani Amerike i saveznika ratovao u Avganistanu protiv talibanskih militanata, sada je zajedno sa svojim roditeljima poslao pitanje SAD da li je, imajući u vidu da je ta organizacija ipak porazila tu azijsku zemlju, vredela njegova, ali i žrtva mnogih njegovih saboraca.           

On je pretrpeo stravične povrede 2006. kada je njegovo vojno vozilo naletelo na minu. Smatra se najteže ranjenim vojnikom u Avganistanu koji je uspeo da preživi. Izubio je obe noge i pretrpeo 40 drugih povreda usled kojih danas otežano govori i pomera ruke. 

- Zabrinut sam za taj narod tamo sada kada su talibani pokorili sve - rekao je Parkinson i pozvao vladu svoje zemlje da dozvoli onim Avganistancima, koji su pomagali britanskim snagama, da nađu utočište u Ujedinjenom kraljevstvu. 

 

 

- Talibani prete njihovom životu, moraju da budu odvedeni na bezbedno. Oni su nama pomagali, koja je poenta da ih ostavimo tamo da umru? - poručio je Parkinson. 

Njegova majka Dajan Derni istakla je da ogromnu cenu rata plaćaju porodice onih koji su ranjeni i poginuli. 

- To nije teret pojedinca. Zato sada kada gledamo šta se dešava u Avganistanu možemo samo da se pitamo: Čemu sve ovo? Da li je vredelo? - zapitala se ona. 

 

 

Gradonačelnik Šefilda, Dan Džarvis, koji je ujedno i bivši vojnik, rekao je da su britanski veterani sada besni, frustrirani i da im je srce slomljeno.

- Toliko smo uložili u tu zemlju... svi smo uzgubili dobre prijatelje sa kojima smo služili rame uz rame i sada smo ostali da se pitamo da li je to sve vredelo. Ne osećam se kao da jeste - iskreno je poručio Džarvis. 

Prema njegovim rečima, svakako nije bila opcija da američke trupe i dalje ostanu u Avganistanu, ali da su SAD mogle da pruže podršku avganistanskim snagama iz vazduha. 

- Britanija, NATO i drugi saveznici su mogli da iskoriste svoj diplomatski uticaj da pritisnu regionalne partnere i zaustave talibane - rekao je Džarvis.    

Podsetimo, talibani su potpunu kontrolu nad Avganistanom preuzeli u nedelju nakon upada u prestonicu Kabul odakle je predsednik zemlje Ašraf Gani pobegao, najverovatnije u Tadžikistan. Otad nesrećni Avgansitanci pokušavaju da napuste zemlju, strahujući od strogog šerijatskog zakona pod kojim su talibani vladali do 2001, a koji će, kako se očekuje, zavesti i sada. 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading