TALIBANI STIGLI NADOMAK KABULA, AKO PADNE PRESTONICA SLEDI KATAKLIZMA! Predsednik se hitno obratio naciji i tražio pomoć: POČELO ISKRCAVANJE AMERIČKIH MARINACA!

Autor: Republika

Svet

14.08.2021

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talibanski militanti napreduju mnogo brže nego što je to iko očekivao i stigli su na samo 20 minuta od glavnog grada Avganistana, Kabula, a analitičari strahuju da bi pad prestonice mogao da ima katastrofalne posledice po zemlju budući da njen predsednik Ašraf Gani odbija pregovore s islamističkim borcima.

Foto: Tanjug/AP

Rasplamsani sukobi u Avganistanu zabrinuli čitav svet   

Zastrašujuća situacija u Avganistanu nastavljena je i danas nakon što su talibanski militanti prethodnih dana osvojili desetak ključnih gradova u zemlji, porazivši na skoro svim frontovima vojsku te dugogodišnjim ratom razorene azijske države, a sada je na redu prestonica Kabul budući da se ekstremisti nalaze na samo 20ak minuta od nje. 

Pojedini američki zvaničnici izjavljivali su kako će u ruke Talibana u narednom periodu verovatno pasti i glavni grad, ali ne brže od 30 dana, međutim, čini se da su te procene bile pogrešne i da oni napreduju brže nego što je iko očekivao. To mnogi analitičari i geopolitičari smatraju katastrofom, pa je reagovao i predsednik Avganistana Ašraf Gani, pozvavši međunarodnu zajednicu da mu pritekne u pomoć. 

Mnogi su, podsetimo, očekivali da će on prethodnih dana podneti ostavku budući da su svi, uključujući i Talibane, tražili njegov odlazak, međutim, to se nije dogodilo. On je medijsku izolaciju prekinuo samo da bi saopštio kako će otići tek kada na njegovo mesto dođe demokratski izabran lider, a zatim se opet povukao. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibanski militanti od 1994. izrasli u ozbiljnu vojnu organizaciju   

Čuvši, međutim, da Talibani napreduju ka Kabulu ekstremnom brzinom, te da se u pitanje dovodi i njegova bezbednost, on se obratio naciji. 

- Kao vašem predsjedniku, u fokusu mi je sprečavanje dalje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga i oko toga preduzimamo ozbiljne korake - rekao je Gani, a zatim dodao da neće dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti.

Pohvalio je hrabre sigurnosne snage koje pokušavaju da obrane gradove od talibana. 

 

 

- Započeo sam  konsultacije unutar vlade s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima kako bi se pronašlo političko rešenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost - zaključio je Gani. 

Međutim, talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Avganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima i Sjedinjene Države i Britanija, evakuišu svoje državljane i diplomate.

Dopisnik Skaj njuza iz Avganistana Stjuart Remzi, u javljanju uživo iz Kabula je za tu televiziju rekao kako su talibani na svega "20 minuta udaljeni od glavnog grada".

- Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana - upozorio je Remzi i dodao kako se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

- Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno da primiri situaciju, ali odluka avganistanskog predsednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili prethodne ponude o podeli vlasti. Ako vide da predsednik neće da pregovara sa njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo da dovede do novog talasa nasilja - istakao je Remzi.

 

 

Talibani su se u subotu približili Kabulu i zauzeli ključni grad u blizini avganistanske prestonice, Pul-e-Alam, dok su američki vojnici stigli kako bi pomogli u evakuaciji zvaničnika ambasada i drugih civila.

Pentagon je zato saopštio da će dve jedinice marinaca i jedna pešačka formacija stići u Kabul do nedelje uvele, čime će u tom gradu biti raspoređeno 3.000 američkih vojnika.

- Stigli su i nastaviće da pristižu do sutra - rekao je anonimno američki funkcioner za Rojters, ali nije objasnio kakva će biti uloga snaga SAD budući da je sredinom nedelje šef Bele kuće Džo Bajden potvrdio ispravnost svoje odluke da se iz Avganistana posle 20 godina povuku snage njegove zemlje i borba s militantima prepusti avganistanskoj vojsci. 

Zato se veruje da Amerikaci imaju naredbu samo da na bezbedno osvedu svoje sunarodnike, a ne i da učestvuju u bilo kakvom odvraćanju talibanskih snaga.    

Podsetimo, pre najnovijih dešavanja talibani su u petak osvojili i drugi najveći avganistanski grad Kandahar, ekonomsko središte na jugu zemlje. Radikalna islamistička skupina takođe je zauzela i Herat na zapadu.

Gubitak Kandahara težak je udarac za vladu. Reč je o glavnom uporištu talibana, izvorno paštunskih boraca, čija je organizacija formirana 1994. u haosu građanskog rata. Kandahar se nalazi blizu Spin Boldaka, jednog od dva glavna granična prelaza prema Pakistanu, a i jedan je od glavnih izvora poreskih prihoda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden još tvrdi da je odluka o povlačenju iz Avganistana ispravna

- Kabul nije trenutno neposredno ugrožen, ali jasno je da ako samo pogledate šta su talibani radili, možete videti da pokušavaju da izoluju Kabul - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi. 

S druge strane, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je talibane da odmah zaustave ofanzivu u Avganistanu i upozorio je da "Avganistan izmiče kontroli".

- Ovo je trenutak da se zaustavi ofanziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbegne produženi građanski rat ili izolacija Avganistana - upozorio je Gutereš. 

Inače, mnogi stanovnici glavnog grada stvaraju zalihe pirinča i druge hrane. U ambasadama se podnose na desetine hiljada zahteva za izdavanje vize. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading