ŠTA AMERIKA PLANIRA SA HILJADAMA AVGANISTANACA KOJE JE DOVELA NA SVOJE TLE? Rojters: STRPAĆE IH NA KOSOVO!

Autor: Republika

Svet

14.08.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska agencija Rojters otkriva kako je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena u pregovorima sa prištinskim vlastima da prihvate na hiljade Avganistanaca dok oni ne dobiju vize SAD, dok će u zamenu za to Kosovo dobiti niz političkih i ekonomskih ustupaka od Vašingtona.

Foto: Tanjug/AP

Na hiljade Avganistanaca beže iz zemlje pred Talibanima 

Sjedinjene Američke Države evakuisale su početkom leta na hiljade državljana Avganistana koji su američkim vojnicima godinama pomagali u borbama u toj azijskoj zemlji, ali sada se postavlja pitanje gde će biti njihovo privremeno prebivalište dok ne dobiju američke vize, budući da ih u domovini čeka strašna kazna zbog saradnje sa "stranim okupatorom". 

Tim pitanjem bavio se Rojters, koji je otkrio da ima saznanja da će Avganistanci završiti na teritorije južne srpske pokrajine Kosovo. Navodno, piše britanska novinska agencija, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je Prištini ponudila i niz ustupaka ukoliko primi došljake, kao i ekonomske olakšice i pomoć. 

SAD su ponudile ekonomske i političke ustupke Prištini za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost o sposobnostima prištinskih vlasti da to učine - javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Prema navodima agencije, Bajdenova administracija je vodila tajne razgovore sa više zemalja nego što je ranije bilo poznato.

- To je bio očajnički pokušaj da se obezbedi privremeni smeštaj ugroženim Avganistancima koji su radili za američku vladu - rekla su četiri američka zvaničnika britanskoj agenciji i otkrila kako su SAD razmatrale da bi odredište za njihove štićenike mogli da budu Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan, međutim, to nije dalo željeni napredak.

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija nije odgovorilo na zahtev Rojtersa da tim povodom dâ svoj komentar. Ambasade Albanije, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, takođe, nisu odgovorile na isti zahtev, naveo je Tanjug, a prenosi Sputnjik. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading