LUKAŠENKO OBJAVOM ŠOKIRAO SVET! Ovo su čekali svi njegovi neprijatelji, a zatim je SPOMENUO PUTINA!

Autor: Republika

Svet

09.08.2021

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko (66), kog Zapad pogrdno naziva poslednjim evropskim diktatorom, objavio je da uskoro napušta svoju funkciju, kao i da mogućnost da ga nasledi ima između 15 i 20 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko objavio da uskoro odlazi 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko (66), koji je prvi put za lidera svoje zemlje izabran 1994, objavio je ono čemu su se nadali svi njegovi neprijatelji - da će veoma brzo napustiti funkciju. 

Nemojte nagađati kada će otići Lukašenko. Vrlo brzo - rekao je Lukašenko na konferenciji "Veliki razgovor sa predsednikom", prenosi Sputnjik. 

On je naveo da je više puta razmišljao kako će se situacija u zemlji razvijati, ako na njegovo mesto dođe drugi čovek.

- To je najteže pitanje (prim aut. o nasledniku). Zašto je teško? Mogao bih da odgovorim, rečima mog dobrog druga i starijeg brata Vladimira Putina: koga beloruski narod izabere taj će i biti predsednik. To je zaista tako. Za koga narod bude glasao. Koji stav ću ja tada imati, još ne znam. Časna reč. Mislim o tome, što je prirodno. Ovo nije večita dužnost - priznao je Lukašenko i dodao da 15-20 osoba imaju potencijala da sednu na mesto predsednika i da su po svojoj predanosti Belorusiji slični njemu.

Prema njegovim rečima, nekad poželi miran život, ali posle shvati da "pre smrti neće biti mirnog života".

Podsetimo, Lukašenko, kog Zapad pogrdno naziva poslednjim evropskim diktatorom, prvi put je na čelo svoje zemlje izabran 1994. Drugi put je na funkciju došao 9. septembra 2001, treći put 19. marta 2006, četvrti put 19. decembra 2010, a peti 11. oktobra 2015. Da bi mogao da bude izabran više od dva puta organizovao je referendum 17. oktobra 2004.  

Inače, Lukašenko se za poslednji mandat borio 2020. kada je, nakon što je proglasio pobedu, došlo do masovnih protesta budući da je njegova protivnica Svetlana Tihanovskaja tvrdila da je osvojila između 50 i 60 odsto glasova.   

Lukašenko je još pre izbora govorio o mogućim ustavnim promenama, po uzoru na Rusiju, gde je predsednik Vladimir Putin u julu 2020. dobio mogućnost da ostane na vlasti do 2036. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading