LUKAŠENKO ZATRPAO MIGRANTIMA LITVANIJU I POLJSKU! Ovo je osveta beloruskog lidera, Varšava besni: KORISTI LJUDE KAO ŽIVO ORUŽJE!

Autor: Republika

Svet

06.08.2021

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litvanija i Poljska optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da na njihovu teritoriuju namerno propušta ilegalne migrante koji su na putu ka EU, navodno kao vid osvete zbog sankcija uvedenih zvaničnom Minsku, ali i zbog toga što je Varšava ugostila "odbeglu" belorusku atletičarku.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko se sveti Litvaniji i Poljskoj  

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da se žestoko osveti svim onim zemljama koje su se drznule da njemu i njegovoj državi uvedu sankcije i napadnu ga u svetskoj javnosti zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava, pa je tako počeo da ilegalne migrante, koji se nalaze na ruti kroz njegovu zemlju, prebacuje na teritorije članica EU. 

U pitanju su, pre svega, Litvanija, koja se prethodnih meseci žalila međunarodnoj zajednici zbog Lukašenkovih poteza, ali i Poljska. Naime, zvanična Varšava je optužila Belorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice kao osvetu zbog odluke Poljaka da pruže utočište Kristini Timanovskaji, beloruskoj atletičarki koja je odbila da se vrati u domovinu s Olimpijskih igara u Tokiju.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Maćej Vansik u četvrtak je rekao da Minsk vodi "hibridni rat s Evropskom unijom putem ilegalnih migranata".

- To su mladi muškarci i žene s decom. Belorusija ih koristi kao živo oružje - rekao je Vanik za poljsku Televiziju wPolsce.

To je potvrdila i Litvanija koja je izvestila o rastu broja ilegalnih prelazaka granice migranata iz Belorusije, tvrdeći da Minsk azilante dovodi avionima i šalje ih na tlo EU.  

Timanovskajin beg, za koji su mediji istakli kako podseća na one iz vremena Hladnog rata, dodatno je pojačao tenzije između Zapada i Minska, u vreme dok EU optužuje beloruskog predsednika da koristi migrante i kao osvetu zbog evropskih sankcija.

Timanovskaja tvrdi da su predstavnici beloruskog tima prisilno pokušali da je pošalju kući jer je kritikovala sportske vlasti. Odbila je da se ukrca na let i zatražila je zaštitu japanske policije. U sredu je 24-godišnja atletičarka odletela u Poljsku. Podsetimo, zvanična Varšava je i ranije je bila kritična prema autoritarnoj vladavini Lukašenka te je primila veliki broj beloruskih aktivista nakon protesta koji su izbili prošle godine.

Poljska granična policija Rojtersu je rekla da je privela grupu od 71 migranta u noći između četvrtka i petka, kao i skupinu od 62 ljudi, većinom Iračana, u sredu. To je više od 122 ilegalnih migranata, koliko je poljska granična policija uhvatila cele prošle godine. Prošlog meseca je uhvaćeno 242 migranta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading