"BEJBI MAFIJA" najjača u Italiji: Napune 8 godina i pakuju KOKAIN!

Autor: Republika

Svet

04.12.2017

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tumor se i dalje širi", izjavio je nedavno o napuljskoj mafiji Kamora lokalni nadbiskup kardinal Krešencio Sepe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nakon hapšenja šefova mafije, njihovih potčinjenih i glavnih šefova činilo se da je “uspešno suzbijena”, ali ona ne samo da se širi, već se u njenim raljama uglavnom nalazi omladina i sve veći broj dece. U talasu hapšenja proteklih godina uklonjene su brojne dotadašnje vođe klanova, ali su njihova mesta zauzela deca, kaže Sepe. Na ulici, prepuštena sami sebi, bez kućnog i školskog vaspitanja, a često napuštena i od crkve, ona nemaju drugog izbora osim "brutalnog nasilja".

Novi klanovi i grupe, koje neretko vode maloletnici, poznati su kao "bejbi bande" ili "divlji psi". Navodno su "naoružani do zuba", a opsesija im je fotografisanje sa smrtonosnim oružjem ili mafijaškim natpisima, poput ovog: "Poštovanje, vernost, čast", piše blic.rs.

U izveštaju Odeljenja policije za borbu protiv mafije (DIA) navodi se da su “izuzetno opasni, beskrupulozni i nemaju kočnica”, te da su mnogo opasniji od starijih pripadnika Kamore.

Broj maloletnika raste ne samo u bejbi bandama, već na celokupnoj kriminalnoj sceni Napulja. Razlog je u konstantnom širenju trgovine drogom od početkam 80-tih godina XX veka. Decu često koriste kao kurire, jer ne upadaju u oči, a ako i budu uhapšeni, ne podležu kažnjavanju. Dok je 1984. zbog krivičnih dela u vezi s drogom uhapšeno 578 maloletnika, već 1990. bilo je 2.000 takvih slučajeva, a prošle godine više od 5.000.

Deca nisu samo kuriri: danas osmogodišnjaci pakuju kokain, 13-godišnjaci noću prodaju drogu i transportuju oružje. Za decu iz klanova Kamore to je svakodnevica. Ostali se neprekidno bore da prežive, očevi su im nezaposleni ili u zatvoru, a majke neretko prostitutke. Već u uzrastu od 12 godina deca ogreznu u trgovinu drogom.

Međutim, usluge mafiji nude i drugi mladi, čak i oni koji su završili školu i mogli bi da se zaposle. Zbog čega omladina iz siromašnih četvrti Napulja radije traži posao kod mafije, nego na birou za zapošljavanje? Razlog je jednostavan: u mafiji posla ima i dobro se plaća.

Nigde u Italiji kriminal nije toliko raširen kao u napuljskom getu. Precizni podaci o tome ne postoje, ali ovo ne važi samo za siromašne četvrti daleko na periferiji, gde turisti nikada ne stignu, nego i za četvrt Sanita, u samom centru, koja je deo svetske kulturne baštine od 1995, piše blic.rs.

Na skučenom prostoru ovde živi oko 70.000 ljudi. Postoji samo jedna osnovna škola sa prenetrpanim učionicama, nema obdaništa, bioskopa, niti sportskih terena. Postoji samo ulica. Država ih je prepustila samima sebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading