PUTIN NAJAVIO NOVO DOBA, PA ZAGRMEO: Ako neko samo povisi glas na Rusiju ili je provocira, ZAŽALIĆE KAO ŠTO NIKADA NIJE

Autor: Republika

Svet

21.04.2021

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ne želi da preti sa današnje tribine, ali da je spreman da odgovori svakome ko se samo usudi da povisi ton ka Rusiji, govoreći zatim o izazovima koje je pandemija koronavirusa donela njegovoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oštar govor ruskog predsednika Vladimira Putina

Tačno u podne po ruskom vremenu (11 sati po srednjoevropskom) predsednik Rusije Vladimir Putin počeo je obraćanje Federalnoj skupštini – poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije, a kako se napominjalo, u pitanju je jedno od najvažnijih obraćanja ruskog lidera ikada.

On je istakao tri ključna cilja u modernizaciji zemlje, najavivši novo doba moćne Ruske Federacije, ali i istakao da se država konstantno razvija i napreduje.

Takođe, naglasio je da sa današnje tribine ne želi da iznosi grube reči i optužbe ni na čiji račun, već je pozvao na saradnju, ali i istovremeno jasno poručio da "ukoliko neko samo podigne egoistični ton prema Rusiji, ona će žestoko odgovoriti jer ima čime".  

- Mi imamo svoje interese koje ćemo braniti u okviru međunarodnog prava. Ali organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliće kao što nikad nisu. Rusija ima strpljenja i profesionalizma za bilo koje uzvratne mere. Zato ne prelazite crvene linije u odnosima s nama - poručio je odlučno šef Kremlja i naglasio kako se međunarodnoj politici Moskva ponaša "u najvišem stepenu suzdržano", uprkos otvorenom bezobrazluku drugih zemalja. 

Rusija želi da sa svima ima dobre odnose i ni sa kim ne namerava da ruši mostove, ali ako neko namerava da to učini, Rusija će odgovoriti asimetrično, brzo i oštro. Pritom, crvene linije u odnosima sa drugim zemljama određivaćemo, u svakom konkretnom slučaju, sami - naglasio je Putin i podsetio da njegova zemlja nastavlja da jača oružane snage.

- Ali naglašavam, Moskva se zalaže za globalnu stabilnost i predlaže stvaranje jednačine bezbednosti  za ceo svet - jasno je dodao šef Kremlja. 

 

 

Ruski predsednik se osvrnuo i na proteklu tešku godinu, na vreme pandemije, koja je svima donela mnogo izazova, ali i problema, naglasivši da virus korona "sve dok ne bude pobeđen, ostaje glavna pretnja". 

- Bio sam siguran da ćemo prevazići sve probleme, vlast i društvo su bili odgovorni i solidarni - rekao je Putin i naglasio da su ruski naučnici u vreme pandemije izvršili proboj, napravivši tri pouzdane vakcine protiv korone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

On je zatim pozvao narod da se vakciniše "jer drugog puta nema".

- Očuvanje naroda Rusije je naš najviši prioritet. Strategija je da se postigne stabilan rast broja stanovništva - rekao je ruski predsednik i naložio da se realizuju dodatne mere u borbi protiv najopasnijih bolesti.

- Potreban nam je kolektivni imunitet i rešenje tog zadatka zavisi samo od nas - dodao je on i pohvalio i snage koje su tokom pandemije brinule o bezbednosti Rusije, pre svega misleći na vojsku, policiju i specijalne službe. 

- Neophodan nam je moćan sanitarni štit. Rusija treba da ima zaokružen ciklus proizvodnje vakcina i lekova, kao i da bude u stanju da u roku od četiri dana razradi test sisteme za nove opasne bolesti - naglasio je ruski lider. 

 

 

Prema rečima Putina, koronavirus je naneo udar blagostanju ljudi i to je izazov za sve zemlje sveta.

- Najvažnije je obezbediti rast realnih prihoda građana Rusije i ostvariti napredak u borbi protiv siromaštva - istakao je šef Kremlja i naložio vladi da pripremi sistem podrške porodica sa decom.

- Porodice sa decom školskog uzrasta, dobiće po 10.000 rubalja (prim. aut. oko 108 evra) za svako dete - naložio je Putin i izneo i niz mera podrške obrazovnom sistemu.

- Veoma je važno da omladini kao orijentir služe pobede predaka. Na univerzitetima će biti otvoreno još 45.000 budžetskih mesta, a bar 100 visokoškolskih institucija dobiti grantove za otvaranje studentskih tehnoparkova - otkrio je Putin. 

Osim borbe protiv zaraznih bolesti, Putin je kao najvažnije ciljeve za modernizaciju zemlje naveo i kompleksni pristup razvoju energetike i brigu za pitanja klime i smanjenje štetnih gasova koji, kako je rekao, treba da budu na nižem nivou nego u EU.

- Ti ciljevi treba da postanu snažan stimulans za modernizaciju čitave zemlje - istakao je predsednik i poručio da će država stimulisati privatne investicije za otvaranje novih radnih mesta, zatraživši da se predlože dodatne mere za pomoć malom i srednjem biznisu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading