ZARATILE RUSIJA I ČEŠKA! Evo šta se krije iza sukoba dve prijateljske zemlje i kako je Zapad u sve umešao i RUSKE AGENTE iz GRU

Autor: Republika

Svet

19.04.2021

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki premijer Andrej Babiš otkrio je da su službe njegove zemlje tek u petak saznale kako su za eksploziju skladišta u Ostravi 2014. navodno odgovorna dvojica ruskih agenata umešanih i u trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja 2018, na šta je žestoko reagovala Marija Zaharova, optuživši Zapad da tom pričom pokušava da zamaskira svoju odgovornost za pokušaj atentata na Lukašenka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Pixabay
Andrej Babiš optužio Vladimira Putina za težak napad na Češku  

Dramatično zahlađenje odnosa između Češke i Ruske Federacije, koje je došlo nakon 30 godina saradnje i razumevanja na relaciji dve zemlje, eskaliralo je ovog vikenda kada je najpre zvanični Prag proterao 18 ruskih diplomata sa svoje teritorije, a Moskva ubrzo potom vratila istom merom, što je, kako tvrde dobro upućeni izvori, rezultat jednog događaja iz 2014.

Naime, češki premijer Andrej Babiš otkrio je medijima da je u petak saznao kako su dvojica ruskih agenata, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, izazvali 2014. eksploziju u vojnom skladištu pokraj Ostrave u njegovoj zemlji, pri čemu su ubili dvoje ljudi.

Reč je, podsetimo, o agentima za koje Zapad tvrdi da su pripadnici specijalne ruske jedinice GRU, a koji su navodno 2018. u britanskom gradiću Solsberiju otrovali ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Petrov i Boširov su i u Ostravi, kako tvrdi Babiš, 2014. koristili iste fotografije za pasoše kao i četiri godine kasnije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a navodno se u stvarnom životu zovu potpuno drugačije. Još u vreme kada je svet okupirao slučaj "Skripalj", britanske službe su tvrdile da njih dvojica sve vreme koriste lažne identitete, obelodanivši njihova prava imena - Boširov je navodno Anatolij Čepiga, a Petrov Aleksandar Miškin, obojica agenti GRU.              

- Postoji osnovana sumnja u umešanost pripadnika ruske obaveštajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju skladišta municije na području Vrbetice - rekao je premijer Andrej Babiš u TV prenosu uživo, prozvavši jedinicu 29155 ruske tajne službe, za koju Zapad tvrdi da je zadužena za atentate, sabotaže i subverzije. 

Ključan dokaz za "razotkrivanje" navodne umešanosti Rusije u slučaj eksplozije jeste mejl koji je pre incidenta dobila "Imex Grupa", kompanija koja upravlja napadnutim češkim skladištem. Mejl je stigao, kako tvrde češki izvori, iz Nacionalne garde Tadžikistana, a u njemu su dvojica muškaraca tražila da dođu u inspekciju u skladište. Reč je bila o Ruslanu Tabarovu iz Tadžikistana i Nikolaju Popi iz Moldavije, čije su se fotografije podudarile sa onima iz pasoša Petrova i Boširova. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov posle slučaja "Skripalj" bili u žiži svetske pažnje 

- U situaciji smo sličnoj onoj u Britaniji nakon pokušaja trovanja u Solsberiju 2018. - rekao je Jan Hamaček, češki ministar policije koji privremeno obavlja i dužnost ministra spoljnih poslova, govoreći o slučaju koji je uzdrmao svet nakon što su u britanskom gradiću na klupi u parku nađeni bez svesti Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. 

Tada se govorilo da su otrovani nervnim agensom novičokom, za šta su optuženi Boširom i Petrov, međutim, oni su, podsetimo, tvrdili da su u Britaniji bili samo turistički. 

Inače, Babiš i njegovi ljudi tvrde da imaju saznanja kako su Rusi napali pomenuto skladište jer je njega neko vreme koristio bugarski trgovac oružjem Emilian Gebrev - čovek koji je navodno trn u oku Moskvi budući da je oružjem snabdevao Ukrajinu i to u trenucima najžešćeg rata na istoku te bivše republike SSSR.

Neposredno pre eksplozije, Boširov i Petrov su rezervisali smeštaj nedaleko od Ostrave, da bi nakon icnidenta, istog dana, napustili Češku odletevši preko Beča u Moskvu. U eksploziji su stradala dvojica radnika obezbeđenja i sve ovo vreme se verovalo kako jer u pitanju nesrećan slučaj. Interesantno je i da se šest meseci nakon incidenta Gebrev teško razboleo, međutim, to još niko ne dovodi u vezu sa Ruskom Federacijom.         

Zvanična Moskva je odlučnoi negirala umešanost u eksploziju u češkom skladištu, navodeći kako su to sve spinovi Zapada kako bi se svetu zamazale oči zbog nekih drugih gorućih pitanja.   

Zapad prikriva umešanost u pokušaj atentata na Lukašenka

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, oštro je reagovala na optužbe Češke na račun Ruske Federacije, navodeći da su to očigledni spinovi Zapada koji pokušava da smakne u drugi plan ruske i beloruske izvšetaje o pokušaju atentata na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. 

- Stvara se apsolutni osećaj, potkrepljen faktičkim materijalom, da je u informacionom prostoru, pre svega u zapadnom, tako učinjeno kako bi bio potisnut značaj i aktuelnost informacija koje su objavile Rusija i Belorusija u vezi sa planom za prevrat u Belorusiji - rekla je ona za TV Rusija 1, podsećajući da je smaknuće Lukašenka bilo u režiji FBI, CIA i drugih službi sa Zapada.      

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading