Predsednik Evropskog saveta poziva Tursku na rešenje spora sa članicama EU

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.04.2021

17:15

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas Ankaru tokom svoje zvanične posete Turskoj da nastavi da radi na rešavanju sporova sa sa članicama EU Grčkom i Kiprom oko prava na ekspoataciju gasa u vodama Istočnog Mediterana.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rojters prenosi da su predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel i predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen, nalaze u zvaničnoj poseti Turskoj,a pred sastanak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, EU lideri su još jednom pozvali na spuštanje napetosti u odnosima EU i Ankare.

Poseta Mišela i predsednice EK Ursule fon der Lajen dolazi nakon Samita EU prošlog meseca na kojem je Unija najavila da bi mogla da započne rad na dubljim trgovinskim vezama i na obezbeđivanju više novca za izbeglice u Turskoj.


- U Ankari, spreman sa fon der Lajen da započnemo diskusiju sa Erdoganom o budućnosti odnosa EU i Turske - napisao je Mišel na Tviteru, navodi agencija.

 

 


Rojters prenosi da su lideri EU, koji o Turskoj treba ponovo da raspravljaju u junu, odobrili na nedavnom samitu postepeni i uslovni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa,a EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

Turska, koja poslednjih godina umanjuje značaj članstva u EU, kritikovala je zaključke Samita EU, ali je istovremeno poručila da cje odgovoriti pozitivnim koracima na mogucji pozitivan gest Unije, navodi agencija.

 

 

Komentari (0)

Loading