Predsednik Evropskog saveta poziva Tursku na rešenje spora sa članicama EU

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.04.2021

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas Ankaru tokom svoje zvanične posete Turskoj da nastavi da radi na rešavanju sporova sa sa članicama EU Grčkom i Kiprom oko prava na ekspoataciju gasa u vodama Istočnog Mediterana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rojters prenosi da su predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel i predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen, nalaze u zvaničnoj poseti Turskoj,a pred sastanak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, EU lideri su još jednom pozvali na spuštanje napetosti u odnosima EU i Ankare.

Poseta Mišela i predsednice EK Ursule fon der Lajen dolazi nakon Samita EU prošlog meseca na kojem je Unija najavila da bi mogla da započne rad na dubljim trgovinskim vezama i na obezbeđivanju više novca za izbeglice u Turskoj.


- U Ankari, spreman sa fon der Lajen da započnemo diskusiju sa Erdoganom o budućnosti odnosa EU i Turske - napisao je Mišel na Tviteru, navodi agencija.

 

 


Rojters prenosi da su lideri EU, koji o Turskoj treba ponovo da raspravljaju u junu, odobrili na nedavnom samitu postepeni i uslovni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa,a EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

Turska, koja poslednjih godina umanjuje značaj članstva u EU, kritikovala je zaključke Samita EU, ali je istovremeno poručila da cje odgovoriti pozitivnim koracima na mogucji pozitivan gest Unije, navodi agencija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading