POVRATAK U ŽIVOT BEZ KORONE! Evo kako će se od narednog meseca u druge zemlje ulaziti bez karantina

Autor: Republika

Svet

24.02.2021

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova aplikacija mogla bi da pomogne ljubiteljima putovanja da konačno odu van granica svoje zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Najnovija aplikacija za mobilne telefone "IATA Travel Pass", koja će se pojaviti narednog meseca, pruža nadu da će ljubitelji putovanja uskoro moći da se vrate koliko-toliko regularnom načinu života - onom od pre pandemije koronavirusa i da će u druge zemlje moći da se odlazi bez provođenja i do dve nedelje u karantinu.

Reč je o aplikaciji u kojoj će putnici moći da uskladište sve svoje lične podatke i sertifikate vezane za kovid-19, poput dokaza o vakcinaciji, negativnog rezultata PCR testa i slično. Međutim, osim toga, aplikacija će obuhvatati još tri ključna načina rada. 

Prvo, ona će sadržati globalni registar zdravstvenih preporuka koje važe u svim državama ponaosob. Na taj način putnici će lako moći da se informišu o dešavanjima povezanim s destinacijom koju žele da posete. 

Foto: twitter.com/Neil Steedman, The Travel Buddhist
Nada da se život vraća u normalu 

Drugo, na aplikaciji će imati sve informacije o mestima gde mogu da se testiraju na koronavirus ili prime vakcinu, kao i o načinima i uslovima da obave nešto od ta dva. U registru će biti laboratorije i centri koji su ovlašćeni da izdaju odgovarajuće sertifikate. 

Treće, putnici će na aplikaciji moći da kreiraju svoje digitalne pasoše, koje će osim unosa ličnih podataka moći da primaju i šalju rezultate testiranja na kovid-19 i vakcinalne sertifikate.  

- Kako bi se otvorile granice, bez karantina, vlade moraju da budu uverene da umanjuju rizike od unošenja kovida-19. Rešenje je u testiranju ili dokazu o vakcinaciji. Šta god da vlade isplaniraju, mi smo spremni da pomognemo sa IATA propusnicama - naveo je Aleksandre de Hunijak, izvršni direktor Međunarodne asocijacija za vazdušni prevoz (IATA), pod čijim okriljem se nalazi 290 avio-kompanija.  

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading