PEKING I VAŠINGTON U OTVORENOM FINANSIJSKOM RATU: KINEZI PLAŠE AMERE PRODAJOM DUGOVA

Autor: Srpski telegraf

Svet

09.09.2020

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najava Kine da želi da se reši više od 25 odsto ogromnog američkog duga koji Peking poseduje pokazuje da je finansijski rat dve najveće privrede sveta u punom jeku, a ova pretnja bi, ako se ostvari, mogla da stvori haos ne samo u SAD već i na finansijskim tržištima širom planete.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Peking je poruku Vašingtonu poslao tekstom u državnom listu na engleskom jeziku Global tajms. Dnevnik pod kontrolom Komunističke partije Kine objavio je krajem prošle nedelje da bi vrednost američkih državnih obveznica u posedu Pekinga, koja je tokom leta već smanjena sa 1.083 na 1.074,4 milijarde dolara, mogla dodatno da padne na 800 milijardi dolara.

- Kina će postepeno smanjiti posed duga SAD na oko 800 milijardi dolara u normalnim okolnostima. Naravno, Kina bi mogla da proda sve američke obveznice u ekstremnom slučaju, kao što je vojni sukob - kazao je Global tajmsu Si Džunjang, profesor Šangajskog univerziteta finansija i ekonomije.

U rezervama Kine 3.154 milijarde dolara

Kina je u deviznim rezervama krajem jula imala 3.154 milijarde dolara, a Sputnjik prenosi mišljenja analitičara za kineske medije da se Peking može osvrnuti na iskustvo Rusije kada je reč o zavisnosti od američkog dolara usred pretnji da bi kineske banke mogle da budu odstranjene iz dolarskog sistema za plaćanje. Podseća se da je "Centralna banka Rusije 2011. smanjila količinu državnih obveznica SAD u svojim rezervama sa 175 milijardi dolara na nulu" i navodi da će "Peking definitivno uzeti u obzir iskustvo Rusije".

Rojters navodi da najava iz Kine stiže u svetlu porasta napetosti između Pekinga i Vašingtona i podseća da su njihovi odnosi pogoršani zbog više razloga, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologije. Navodi se da globalna finansijska tržišta sve više strahuju da bi Kina mogla da proda dugovanja vlade SAD koja Peking koristi kao oružje kojim uzvraća na američke pritiske. Analitičari navode da bi kineska prodaja američkog duga velikih razmera, koja se često naziva "nuklearnom opcijom", mogla da pokrene haos u svetskoj ekonomiji.

 

"Morgan Stenli": Juan do 2030. treća valuta sveta

Analitičari uticajne američke investicione banke "Morgan Stenli" tvrde da će do 2030. između pet i deset odsto globalnih rezervi u stranim valutama biti u juanima, što znači da će kineska nacionalna valuta biti treća u toj kategoriji, odmah iz dolara i evra. Trenutno je u juanima oko dva odsto globalnih rezervi u stranim valutama.

NAJVEĆI VLASNICI AMERIČKOG DUGA

1. Japan 1.261 milijarda dolara

2. Kina 1.074,4 milijarde dolara

3. Velika Britanija 445,6 milijardi dolara

Global tajms navodi da je još jedan razlog zašto Peking razmišlja o ovom potezu, pored loših odnosa sa Vašingtonom, takođe i strahovanje Kine da su SAD u riziku da neće moći da vraćaju dugove koji su skoro dostigli vrednost američkog BDP, što nije viđeno još od kraja Drugog svetskog rata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading