SI ĐINPING DOLAZI U BEOGRAD? U igri je samo OVAJ DATUM

Autor:

Svet

24.04.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine posetiće uskoro nekoliko evropskih država, vrlo moguće i Srbiju

SI ĐINPING DOLAZI U BEOGRAD? U igri je samo OVAJ DATUM

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Predsednik Kine Si Đinping mogao bi da poseti Srbiju 7. maja na dan kada pada 25. godišnjica NATO udara na kinesku ambasadu u Beogradu, piše ruska agencija Tass pozivajući se na Blumberg.

Napominje se da tačan datum posete, koja bi bila u okviru turneje koneskog predsednika, još uvek nije odobren i da bi mogal da se promeni.

Poseta kineskog lidera zemlji koja nije podržala sankcije Zapada Rusiji, "jasno će pokazati da Kina namerava da nastavi da drži stranu Rusije i produbi svoje partnerstvo sa njom", rekao je ekspert iz njujorškog istraživačkog centra Asia Societi Polici, prenosi B92.

Evropska turneja Si Đinpinga uključuje i Francusku i Mađarsku, prenosi Tass.

Kineski predsednik izjavio je pre nekoliko dana da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenela je Sinhua.

"Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke", poručio je Si.

Si se susreo sa nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom, u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading