Ruski obaveštajac izneo pretpostavke o razlozima haosa u SAD

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

09.06.2020

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov nije otkrio nikakvu pozadinu haosa u SAD, kako je to bilo objavljeno na portalu Republika u tekstu koji se bavio tom temom.

Foto: Tanjug/APD
Donald Tramp

Zapravo, ruski bezbednjak izneo je niz pretpostavki o uzrocima masovnih nereda koji su eskalirali u Americi nakon ubistva Džordža Flojda od strane policajca u američkoj saveznoj državi Minnesoti, 25. prošle godine.

U članku Republike citirane su izjave Bezrukova, koje je objavio portal ruske televizije Zvezda, ali njegove izjave nisu "otrkiće", već tumačenje i pretpostavke pozadine protesta u SAD.

Gornji tekst nastao je nakon unetih izmena nakon što je portal raskrinkavanja.ba ocenio originalni članak Republike kao klikbejt.

***

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov smatra da masovni neredi u SAD instrument političke igre, prenosi televizija „Zvezda“.

- Uskoro su izbori, za pet meseci. Postoje dva faktora na koje će Tramp odigrati: dobra ekonomija i razbijenost Demokratske partije. Ekonomija je problematična, teško da će se oporaviti, što je udar po njemu. Ostaje drugi faktor - Demokratska stranka je slaba i, što je najvažnije, podeljena na centraliste, pristalice Trampa koji mrze levičare, i levičare koji mrze Bajdena (kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima). Da bi se objedinili potrebno je izazvati ovakvu polu-revoluciju koja će od Trampa napraviti fašistu, rasistu, kako bi se protiv Trampa objedinile dve nespojive Demokratske stranke - objašnjava ruski obaveštajac.

Prema njegovim rečima, to je veoma težak zadatak, ali ceo spektakl služi da se izazove kriza takvih razmera da se cela Demokratska stranka ujedini i da zakopa ratne sekire.

- Tramp to zna pa će i on sada igrati na kartu problema unutar same Demokratske stranke - dodaje Bezrukov.

- Tramp će pokušati da optuži levičare za radikalizam, i da od njih odvoji demokrate koji se zalažu za red i zakon i na taj način će pokušati da ponovo razvali Demokratsku stranku. Problem rasizma se veoma lako mobilizuje, jer je to bomba koja je uvek spremna da eksplodira. Naravno, on nije mogao, a da ne iskoristi tako dobru priliku - zaključuje on.

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Šovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading