BILI SMO IZBAČENI IZ FIFA I UEFA! Dan Tana otkrio: Svi su nam OKRENULI LEĐA!

Autor:

Sport

16.04.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljiva anegdota koja je mogla da se završi katastrofalno.

BILI SMO IZBAČENI IZ FIFA I UEFA! Dan Tana otkrio: Svi su nam OKRENULI LEĐA!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dobrivoje Tanasijević

Da li ste znali da je naš Fudbalski savez jednom prilikom izbačen iz FIFA i UEFA?

Tada je, FS Jugoslavije, 1994. godine, na jednom kongresu u Beču izbrisan iz svetskog fudbala na 24 sata, a da se situacija ne otrgne kontroli pobrinuo se Dobrivoje Tanasijević koji se u razgovoru za naš portal setio ove situacije.

- Za vreme sankcija, ja sam jedini koji je četiri godine predstavljao jugoslovenski fudbal u svetu. Mi smo 1994. godine na kongresu u Beču bili izbačeni iz UEFA i FIFA! Čak 24 sata smo bili izbačeni, ja sam iz Los Anđelesa doleteo u Beč i dan pred zatvaranje kongresa uspeo zahvaljujući Leonardu Johansonu koji je bio predsednik UEFA i Egdijus Braunu koji je bio prvi čovek Saveza Nemačke i nekim drugima iz izvršnog komiteta da nas posle 24 sata izbacivanja iz svetskog fudbala vratim na fudbalsku mapu - rekao je Dobrivoje Tanasijević, pa dodao:

-  Da bi oni to uradili morao sam da na zatvaranju kongresa predložim Makedoniju za novog člana. Ja nisam imao kontakt ni sa Miljanićem, ni sa Savezom jer su sankcije bile strogre, pa sam na svoju ruku to uradio. Bilo mi je važnije da mi ostanemo u UEFA i FIFA, možda je Fudbalski savez bio protiv Makedonije da uđe u UEFA, ali nije me bilo briga.

Istakao je Dan Tana da su nam tada svi okrenuli leđa.

- Mi smo napravili mnogo grešaka, kada je Slovenija htela da uđe u UEFA mi smo glasali protiv, kada je Hrvatska htela da uđe, mi smo takođe glasali protiv. A onda, šta nam se desilo? Te godine oni su iskoristili priliku i izbacili nas iz UEFA. Kada sam došao na taj kongres i video naše prijatelje iz Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske.. Pitao sam ih kako ste mogli da glasate? Na predlog par Saveza, 50 njih je glasao za predlog izbacivanja Srbije iz UEFA - zaključio je on.

Kompletan intervju sa Dobrivojem Tanasijevićem možete pogledati na Jutjub kanalu Republika News.

U njemu je Dan Tana ispričao razne anegdote iz svog života i karijere, a, između ostalog je otkrio i da je Nemanja Vidić mogao da završi u Arsenalu, ali i da je fudbalska reprezentacija Jugoslavije mogla da spreči raspad države da je osvojila Svetsko prvenstvo 1990. godinekako je transfer Gorana Bunjevčevića u Totenhem spasao Crvenu zvezduna koji način je Savo Milošević završio u Aston Viliprisetio se utakmice u kojoj je 30.000 Hrvata navijalo protiv svoje reprezentacije, a dotakao se i kazne koju je Aleksandar Mitrović dobio od Fudbalske asocijacije Engleske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading